Foto: overhemden.com
Zakelijk nieuws

De Manchetknoop – A Two Cuffed Guy

  Zakelijk

Manchetknopen zijn kleinere herenaccessoires die een luxe uitstraling bieden aan een overhemd. De manchetknoop is altijd zichtbaar behalve als de mouw van een pak er overheen valt. Ze worden gebruikt om de manchetten in de mouw van het overhemd vast te maken. Ben je benieuwd wanneer je een manchetknoop draagt, waar ze gemaakt worden en hoe je ze in je overhemd doet? Lees dan snel verder!

Wanneer draag je manchetknopen?

Manchetknopen worden over het algemeen geassocieerd met status en welvaart. Denk bijvoorbeeld aan de film 'the Great Gatsby' met sjieken heren in witte overhemden.

Er zijn een aantal gelegenheden waar manchetknopen wel gedragen mogen worden. Denk aan formele gelegenheden, zoals gala's, trouwerijen en exclusieve evenementen. In het bedrijfsleven kom je de manchetknoop tegenwoordig minder tegen. In bepaalde beroepen, zoals de advocatuur en bankwezen blijft de machetknoop zeker bestaan. En wie weet in de toekomst? Wordt de manchetknoop wel weer "in fashion" en komt het helemaal terug.

Waar worden manchetknopen van gemaakt?

Manchetknopen bestaan in vele soorten en maten. Ze worden gemaakt van allerhande materialen – soms hele unieke - materialen. Ieder materiaal heeft eigen kenmerken en daarmee een eigen uitstraling. De meest gebruikte materialen zijn;

Roestvrijstalen manchetknopen (roest niet!) Platina manchetknopen (duuren luxueus) Koperen manchetknopen (lijkt op goud, maar corrodeert snel) Bronzen manchetknopen (donkerbruin met gouden gloed) Sterling zilveren manchetknopen (echt zilver) Gouden manchetknopen (echt of in goudkleur gespoten) Zijden manchetknopen (ook wel bachelor knots) Titanium manchetknopen (een sterk metaal)

Hoe doe je een manchetknoop in het overhemd?

Hoe je goed en vooral makkelijk manchetknopen in je overhemden doet is een handigheidje dat je moet kennen. Het is binnen een paar seconden gebeurd. Hieronder is stapsgewijs toegelicht hoe je de knopen in je overhemd doet.

Vouw eerst de manchet om (tot een dubbele manchet)Houd de manchet bij elkaarLeg de gaatjes van de manchet boven elkaarOpen de manchetknoop zodat er een puntje aan de onderkant onstaatSteek de manchetknoop door de gaatjes en maak ze vast.

Verschillende soorten manchetten

Eerder is benoemd van welke materialen manchetknopen worden gemaakt. Overigens is dat niet het enige onderscheid wat gemaakt kan worden. Manchetknopen zijn beschikbaar in verschillende stijlen. Hieronder een lijst van de bekendste stijlen.

  • Manchetknopen met twee knopen (dus aan beide zijden)
  • Afgeronde manchetten (bolvormig)
  • Afgesneden manchetten (recht en hoekig)
  • Dubbele manchet (french cuffs) – meer een verzamelnaam.
  • Schelpmanchetten met twee knopen

Mocht je na het lezen van het artikel op zoek zijn naar een aantal mooie manchetknopen? Kijk dan eens bij de accessoires op overhemden.com. Een uitgebreide collectie manchetknopen online of bezoek de heren overhemden specialist online.

Meer berichten