Foto:
Column Rens

Sleutelpositie

Vuurtje?

De man was duizenden jaren de Heer des Huizes, Bewaker van het Hol, Hoeder der Schatkist, Verdediger van Normen & Waarden, Zaadbank voor een Talrijk Nageslacht, Doorgever der Familienaam. Hij vervulde een onwankelbare sleutelpositie in het bestaan van de gehele mensheid. Maar de vrouw pikte het niet langer, de positie louter ‘in dienst van’. Zij ging ook buitenshuis werken. Er kwam een en/of rekening en dankzij het online shoppen met thuisbezorging was zij niet langer afhankelijk van haar man om het busje van de zaak naar de woonboulevard te rijden en de nieuwe eethoek daarin te sjouwen. In de Viva kon ze lezen wat er acceptabel was. Zij mocht haar eigen achternaam houden in het huwelijk, de familienaam doorgeven werd een onderhandelingspunt, de conceptie werd door de vrouw zelf bepaald en het huis kreeg een alarminstallatie.
Het manbeeld kantelde. Het meest afschrikwekkende voorbeeld daarvan zie je in de Jumbo reclames. Een koppel waarvan de vrouw kilometers boven haar man uittorent. Je ziet hem door de supermarkt sjokken, met een deerniswekkend fatalisme. Hij kijkt bevreemd in de schappen. Hij loopt verloren in een onbekend universum: het is een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker. De loser van de evolutie.
Reacties konden niet uitblijven natuurlijk en ook daarin schieten de reclamegoeroes weer door. Als ik de bier & barbecuereclames aanschouw, mannen met geëpileerde sixpacks in een rauw/grauwe Mad Max setting, dan word ik daar ook niet vrolijk van, helaas. Zijn dit de types die de sleutelpositie terug kunnen veroveren of is het hele machismo een pose, een laatste ridicule stuiptrekking voor het uitsterven van de min of meer normale man. Maken we plaats voor de Homo Non Erectus?
Ieder bevecht zijn bestaansrecht. We komen met gevulde tassen van de supermarkt. Ongeduldig wacht ze bij de deur tot ik deze openmaak. ‘Waarom neem je nooit zelf een sleutel mee?’, vraag ik voor de zoveelste keer. ‘Ik heb geen zakken’, legt ze voor de zoveelste keer uit. Het mysterie van de zakloze vrouw: dat schreeuwt op zich al om een column, maar inwendig glimlach ik. Ik koester mijn sleutelpositie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden