De meiden van groep Volle G maken een selfie met op de achtergrond De Mol, nog net zichtbaar in zijn/haar mysterieuze blauwe monnikspij.
De meiden van groep Volle G maken een selfie met op de achtergrond De Mol, nog net zichtbaar in zijn/haar mysterieuze blauwe monnikspij. (Foto: Rens van Ginneken)

Ontmoeting met de Oirschotse Mol

‘Dat De Mol mag liegen maakt het wel moeilijk’

Rens van Ginneken

Spoordonk, Oirschot en de Beerzen lijken sinds begin juli in de ban van De Oirschotse Mol, met maar liefst ruim duizend deelnemers. Vrijdag was er bij dorpshuis Den Deel mogelijkheid om de Mol te ontmoeten én wat vragen te stellen.

Spoordonk/Oirschot/De Beerzen - In het flink verduisterde en koele zaaltje van Den Deel zijn de felle zon en 33 graden buitentemperatuur ineens ver weg. Eén ding is duidelijk: BS’er (Bekende Spoordonkenaar) Martien Mattheeuwse is de Mol níet, want die fungeert als strenge portier. Per groep mogen er steeds enkele afgevaardigden binnen. De spanning wordt voelbaar als deelnemers De Oirschotse Mol op het podium ontwaren. Een mysterieus muziekje klinkt, De Mol is absoluut onherkenbaar, op de rug gezien, in een monnikspij met kap en ook nog in nevel gehuld. Buiten, bij Martien Mattheeuwsen moeten er drie vragen worden beantwoord. Drie ja/nee-vragen mogen er binnen gesteld worden aan De Mol, het antwoord volgt in de vorm van een hoge of lage toon uit een keyboard. De Mol mag echter een fout antwoord geven voor elk fout antwoord dat buiten is gegeven. Er staat al even een lijstje op de Facebookpagina met de tien meest genoemde namen, waaronder cabaretier Henry van Loon en burgemeester Judith Keijzers. Vragen als: “Komt u uit Oirschot?”, “Bent u ondernemer?” en “Bent u een vrouw?”, komen veelvuldig voorbij. Een selfie met De Mol op de achtergrond levert nog een extra hint op.

Aanlokkelijke hoofdprijs

Al ruim drie weken verzamelen de deelnemers aanwijzingen. Soms zijn alle enveloppen met een hint binnen tien minuten weg. Dan moet er weer een QR-code gescand worden op een cafédeur, soms valt er middenin de nacht een envelop met een hint te scoren, of komt er ineens een TikTok-puzzel voorbij. Voor veel dorpsgenoten is het een aardige manier om deze coronazomer met beperkingen door te komen, met als aanlokkelijke hoofdprijs 1000 euro voor de winnaar op 29 augustus. De Oirschotse Mol maakt zich dan ook bekend.

Deze ‘close encounter’ met de Oirschotse Mol in Den Deel levert niet altijd bruikbare informatie op. Erica van Nunen uit Oirschot zucht nog eens bij het naar buiten komen. “Ik heb al de hele tijd een naam in mijn hoofd. Nu twijfel ik toch over deze ‘tunnelvisie’, maar ik heb wel het idee dat ik De Mol ken.” Ans van Baast uit Spoordonk vertegenwoordigt De Mollenjagers, een groep van tien. “Veel wijzer dan dat het een slank persoon is ben ik niet geworden. Dat De Mol mag liegen op de vragen maakt het wel moeilijk.” Vier jonge meiden van groep FC Volle G uit de Beerzen en Spoordonk denken wel een hintje gevonden te hebben, maar ze geven ook aan de pers liever niets weg. Wat Inge Neggers wel wil prijsgeven: “Het is erg leuk georganiseerd en als we winnen gaan die 1000 euro met de Middelbeerse kermis op!”

Op 29 augustus is er nog een eindspel. Wie dat wint én de naam van De Oirschotse Mol raadt krijgt de hoofdprijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden