Prasadam Schmitz is een van de kunstenaars die zegt problemen te ondervinden met de verhuurder van de ateliers in De Kas.
Prasadam Schmitz is een van de kunstenaars die zegt problemen te ondervinden met de verhuurder van de ateliers in De Kas. (Foto: Rens van Ginneken)

Het broeit in De Kas

'Ik had voor 12.000 schade: ik heb nog geen cent gezien'

Rens van Ginneken

Leegstaande ateliers, teleurgestelde kunstenaars en stevige verwijten naar de verhuurder. Wat is er aan de hand in De Kas, ooit populaire werkplek voor kunstenaars?

Oirschot - “Bedankt Frank, voor je ongebreideld empathisch medeleven.” De frustratie druipt van Prasadam Schmitz’ videoboodschap op zijn Facebookpagina. De kunstenaar huurt al vanaf de start van De Kas in de Heistraat een atelierruimte, maar raakte de laatste jaren zó gefrustreerd door het handelen van verhuurder Frank van Kemenade dat hij deze boodschap wel moest posten, zo vertelt hij.

Schmitz vertelt: “Een tijd geleden was er een overstroming in de ateliers. De schade aan mijn werk bedroeg 12.000 euro. Ik weet niet of Frank verzekerd is, maar ik heb nog geen cent gezien. Verder stalt hij de laatste tijd allerlei rommel en bouwmateriaal in en rond De Kas. Dat schrikt bezoekers af, er is zelfs al een mogelijke opdrachtgever omgedraaid. Frank ziet niet in dat hij de kunstenaars hiermee beschadigt en hij reageert ook amper op klachten.” Jarenlang zaten er altijd zo’n acht kunstenaars in de ateliers van De Kas, nu zijn dat er nog maar vijf. Ook fotografe Liza van de Ven clashte met Frank van Kemenade en vertrok in februari. “Jammer”, vindt ze. “Ik heb er drie jaar gezeten en ik kreeg er veel inspiratie. Er was een lekkage, terwijl ik een fotoshoot had. Ik had voor zo’n driehonderd euro schade, maar als ik Frank daarover wilde spreken was hij vrijwel onbereikbaar. Ook mijn borg heb ik nog steeds niet terug”, verzucht ze.

Nog geen bloemetje

Beeldend kunstenares Maartje Meerman bouwde De Kas mee op in 2005. Zij vertrok al in 2012. “Ik begrijp wel dat Frank zich soms zakelijk moest opstellen, maar ik had twee keer schade door wateroverlast en er was zelfs geen bloemetje ter compensatie. Het begon prachtig, maar uiteindelijk werd het een hel. De kunstenaars moesten bijvoorbeeld toch de gehele huur opbrengen als er een ruimte leeg kwam. Ook waren de stookkosten te hoog voor veel kunstenaars. Als er een meer open dialoog met Frank was geweest, had het kunnen werken, maar dat lukte helaas niet.” Frank van Kemenade zegt wel degelijk mee te willen denken. “De bouwmaterialen stonden er maar tijdelijk. Ik begrijp dat zo’n aanzicht niet prettig is, vandaar dat ik het nu ook heb opgeruimd.” Zijn lezing over de waterschades is anders dan die van de huurders. “Schade aan de inboedel valt onder de verzekering van de huurders zelf. Ik hanteer een standaard huurcontract dat huurders online kunnen opzoeken, waar dat ook in staat. De borg van Liza van de Ven heb ik verrekend met posten die nog openstonden, de rest heb ik haar nu overgemaakt. Ook ben ik bij haar heel coulant geweest met het overschrijden van de termijn voor het opzeggen van de huur.”

Hij besluit: “Ik steek veel tijd en energie in De Kas, omdat een goede werkplek voor kunstenaars me aan het hart gaat. Spijtig dat sommigen dat blijkbaar anders willen zien.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden