Brandweertoren Oostelbeers. Foto: Heemkundekring Den Beerschen Aard
Brandweertoren Oostelbeers. Foto: Heemkundekring Den Beerschen Aard (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... De Beerzen: brandweertoren Oostelbeers

Wie Oostelbeers nadert ziet van verre op het Hoogeind de 28 meter hoge stalen brandweertoren staan. Die toren staat er vanaf 1963 en is opgebouwd nadat op 4 juli 1963 door het gemeentebestuur de goedkeuring ervoor was verleend.

De Beerzen - In Oostelbeers had al eerder een brandtoren gestaan. Er waren in het verleden al diverse branden geweest, onder andere de grote brand in 1929, waarbij 300 hectare dennenbos tussen Oirschot, Oostelbeers en Wintelre door brand verwoest werden, en de boerderij van J. Leermakers in 1935, waarbij drie kinderen omkwamen. Daarop besloot de gemeente op 12 mei 1936 toe te treden tot de 'Noord Brabantsche Boschbrandweer Vereniging'. Deze vereniging richtte haar eerste brandtoren op bij de woning van voorwerker J. v.d. Bors op de Hanenberg. Deze toren was geheel van hout, 16 meter hoog en was geplaatst op een betonnen voetstuk. Die hoogte werd bepaald door de lengte van de stammen van de Douglasdennen, waarvan de toren was gemaakt.

Van 1945 tot 1960 had de brandweer een kazerne, uitkijktoren en slangentoren gehad, links naast het pakhuis in Middelbeers. Toen er plaatsgebrek ontstond voor het rijdende materieel met toebehoren moest de brandweer omzien naar een ruimere plek. Burgemeester Mevrouw T. Smulders-Beliën kocht een bosperceeltje op het Hoogeind en een oude paardenstal van het leger die gebruikt werd als opslagplaats. Op deze plek verrees in 1963 de huidige brandweertoren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden