De luistersessies bij Het Luisterend Oog zijn voor iedereen die eens 'van zich af' wil praten.
De luistersessies bij Het Luisterend Oog zijn voor iedereen die eens 'van zich af' wil praten. (Foto: Rens van Ginneken)

Het Luisterend Oog: oprechte aandacht

‘Wat niet helpt is beginnen met de dooddoener ‘Alles goed?’

Rens van Ginneken

Na serieuze malheur met hun gezondheid besloot het echtpaar Arjen (57) en Renate Spijkerman (52) de bakens te verzetten. Ieder die zijn hart wil luchten, kan bij hen terecht.

Oirschot - Renate benadrukt het nog maar eens: “Nee, we zijn geen therapeuten of coaches. Wat we wel doen is écht luisteren. Zonder oordeel, zonder je iets in de mond te leggen. Het mogen gerust ‘zware’ onderwerpen zijn. Uit ervaring weten we dat het al enorm veel verlichting kan geven als iemand naar je verhaal luistert.”

De twee zijn geen officiële zorgverleners, toch gaan ze niet onbeslagen ten ijs. Renate is lang hulphond- en therapiehondbegeleider geweest en als trouwambtenaar verbond ze aardig wat dorpsgenoten in de echt. Arjen is al dertig jaar ondernemer en daarnaast een van de posthoofden bij de Oirschotse brandweer. Bij de brandweer geeft hij ook trainingen in onder meer mentale weerbaarheid. De laatste jaren deden de twee het wat rustiger aan, met een goede reden. Arjen: “Vier jaar geleden kreeg ik een hartinfarct. Ik werk nog wel en zit ook nog bij de brandweer, maar ik krijg ook nog medicijnen. Ik heb de helft van de zaak verkocht.” Renate kreeg vorig jaar kanker en haar perspectieven zijn niet erg gunstig. Ze is er vrij nuchter onder. “De cellen zijn nu rustig en ik voel me goed. Bij de oncologische revalidatie merkte ik hoe fijn het is als iemand echt een luisterende houding aanneemt. Zo kwamen we eigenlijk op dit idee.”

Riet op de muur

Renate over de naam van hun bijzondere dienst: “Het dekt mooi de lading: er wordt naar je geluisterd én er is echt oog voor je. Vanuit oprechte interesse.” Er is veel mogelijk bij de luistersessies. “De een zal zich meer op zijn gemak voelen bij Arjen, bijvoorbeeld als het gaat om zakelijke dingen, de ander heeft misschien een betere klik met mij.” Ze toont het sfeervolle voorkamertje, waar al geslaagde luistersessies plaatsvonden. “Ik vond het riet op de muur toepasselijk. Riet buigt wel in een storm, maar breekt niet.” Ze peinst even. “Weet je, toen ik behandeld werd heb ik best veel boze lotgenoten gezien. Mensen die willen vechten tegen het onrecht en die een beetje blijven hangen in: waarom ik?” Arjen valt haar bij: “Herkenbaar, maar het helpt niet, helaas. Wat ook niet helpt is een gesprek beginnen met de dooddoener: “Alles goed?” Renate weer: “Klopt, maar ik snap het wel. Er wordt ook nogal eens makkelijk gezegd: je moet het accepteren…”

Haar gezicht toont een 'blèèh-uitdrukking' en ze besluit met een glimlach: “We sjouwen allemaal een rugzakje mee, met lesboeken erin. Bij mij gaan die bijvoorbeeld over de geest die wel wil, maar het lichaam dat niet meewerkt. Zo heeft iedereen wat. Daarin willen wij wat betekenen, al is het maar klein.”

Een sessie bij Het Luisterend Oog kost 35 euro. De helft is om de kosten te dekken, de andere helft gaat naar een door de bezoeker zelfgekozen goed doel.

www.hetluisterendoog.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden