Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard heropende begin juni de deuren. (Foto: Jurgen van Hoof)
Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard heropende begin juni de deuren. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

'Mensen zijn nog een beetje huiverig'

'Wij wisten niet goed wat we konden verwachten'

Roy de Leijer

De culturele sector wordt hard geraakt door de coronacrisis. De agenda’s van theaters, dorpshuizen, musea en poppodia werden in maart helemaal schoongeveegd. Hoewel de eerste lichtpuntjes inmiddels weer zichtbaar zijn, is de sector nog altijd gehuld in een sluier van onzekerheid.

Regio - “Waar normaal gesproken de invulling van het culturele programma in juni al rond is, blijft het voorlopig heel lastig om afspraken te maken. Op basis van de huidige stand van zaken kunnen we voor het komende najaar nauwelijks iets plannen. We hopen dat er vanaf 1 september weer wat meer mogelijk is. Normaal gesproken start dan het nieuwe seizoen”, zegt bestuurslid Ad Voets van dorpshuis ’t Perron in Heeze. Op 2 juni opende het dorpshuis weer de deuren. Dat gebeurt voorlopig met aangepaste openingsuren.

Voets: “We richten ons op dit moment op het organiseren van kleine activiteiten, zoals het vertonen van kinderfilms. Grote verplichtingen gaan we voorlopig niet aan.”

Door de coronamaatregelen is in de grote zaal slechts plaats voor maximaal zestig mensen. Voets: “Daardoor is het heel moeilijk om de kosten van een wat grotere activiteit terug te verdienen. Op dit moment maken we ons geen zorgen over de toekomst van het dorpshuis, maar dan moet deze situatie niet blijven voortduren.”

De Cultuurboerderij in Westelbeers pakte op 1 juni de draad weer op. “Dat was meteen een fantastische dag. Voor ons en veel vaste bezoekers was het een verademing dat we weer van start mochten gaan. Laatst hadden we aantal optredens van een groep uit Noord-Duitsland. Daar kwamen zelfs mensen uit Emmen op af”, vertelt Berdie Pasmans, die Cultuurboerderij samen met haar man Gerard runt.

Inmiddels is de agenda voor de komende maanden weer helemaal gevuld. Pasmans: “We hebben het geluk dat we buiten veel ruimte hebben. Ook is er een openluchtpodium. Dat maakt het organiseren van optredens een stuk gemakkelijker.”

Binnen is het allemaal wat lastiger. Pasmans: “Daar kunnen we op dit moment 35 mensen kwijt. Doordat het publiek steeds in wisselende samenstellingen komt, is het met de anderhalvemeterregel soms flink puzzelen.”

In maart stond het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard in de startblokken om te starten met een expositie over de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. “Om de expositie onder de aandacht te brengen zijn we toen begonnen met een online-campagne”, zegt Myrthe Peters, medewerker marketing en communicatie.

Blockbuster

Op 2 juni heropende het museum de deuren. Peters: “Wij wisten niet goed wat we konden verwachten, maar het heeft de afgelopen weken behoorlijk storm gelopen. Met de Mucha-expositie hebben we natuurlijk een echte blockbuster in huis. Afgelopen donderdag werd de duizendste bezoeker verwelkomd.”

Om een bezoek zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, heeft het museum de nodige maatregelen getroffen conform de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Dit betekent onder meer dat bezoekers uitsluitend online tickets met een tijdvak kunnen kopen. Verder is er een looproute aangebracht en worden bezoekers via banners geïnformeerd over de coronamaatregelen in het museum.

Opschalen

Het Eerselse Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft de activiteiten op 1 juli hervat. “Wij pakken de draad heel langzaam weer op. Normaal gesproken zijn we de hele week geopend, maar dat is vooralsnog niet mogelijk. Veel van onze vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Het merendeel wil heel graag weer aan de slag. We hopen daarom dat we snel kunnen opschalen. Op dit moment zijn we een beetje aan het testen. Daardoor is ook de horeca nog niet geopend”, zegt bestuurslid Jack Kouwenberg.

Afgelopen zondag trok de nieuwe zomerexpositie 42 bezoekers. Kouwenberg: “Dat is ongeveer hetzelfde aantal bezoekers als op een ‘normale’ zondag in deze periode van het jaar. Maar het was dit weekend natuurlijk ook echt museumweer.”

Nadat de concertagenda in maart grotendeels was schoongeveegd startte het Eindhovense poppodium Effenaar in samenwerking met Supernova Studio, Dynamo en Eindhoven Rockcity met The Isolation Sessions, een reeks dagelijkse streaming concerten zonder publiek. “Nu wij onze reguliere activiteiten weer aan het opstarten zijn, zijn we teruggeschakeld naar drie streams per week”, zegt Bob Dieleman, pr- en marketingmedewerker van het poppodium.

Vanaf 2 juni zijn het restaurant en het extra ruim gemaakte terras terug geopend. En met de première van de concertfilm 'Bitterzoet' van Eefje de Visser vond er het afgelopen weekend voor het eerst in maanden weer een ‘reguliere’ activiteit plaats in de Effenaar. Met honderd bezoekers was de zaal stijf uitverkocht.

Dieleman: “Doordat mensen op bankjes en stoelen moeten zitten heerst er wel een andere vibe, maar wij zijn al heel blij dat er weer iets mag. We zien het als een tussenstap.”

Indian Askin verzorgt op 1 augustus het eerste concert in coronatijd. Dieleman: “Ook dit optreden is uitverkocht. Daarnaast is er veel belangstelling voor het zomerterras dat we in samenwerking met ’t Wasven organiseren. Daaruit blijkt dat mensen graag weer willen komen.”

Hoofdbrekens

Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond trekt ieder jaar gemiddeld zo'n 25.000 bezoekers. Het coronavirus heeft de organisatie de afgelopen maanden de nodige hoofdbrekens bezorgd. Zo is het op dit moment verre van duidelijk welke maatregelen er in november van toepassing zijn.

"We zijn al een tijdje druk in de weer met de voorbereidingen. De wil om iets te organiseren is er in ieder geval", zegt woordvoerster Niki de Greef.

Medio deze week worden de plannen voor dit jaar bekend gemaakt. De Greef: "Dan wordt duidelijk wat we gaan doen en hoe we het gaan doen, maar eerst volgt er nog een laatste gesprek met de gemeente."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden