Foto:
Column Rens

Over en uit

Vuurtje?

“Ik was vanmorgen om tien uur al bij een wijnproeverij joh”, zegt een vrouw tegen een bekende in de Albert Heijn. Het leven gaat gewoon door in Oirschot. Amper dertig meter verderop heeft het drama zich voltrokken. Daar zijn de deuren gesloten. Het podium zal nooit meer worden betreden door Ali B. of Henri van Loon. Tientallen verenigingen staan op straat. Zelfs Sinterklaas mag er niet meer in. In het volgende gangpad kom ik een vrouw tegen met wie ik zo’n zestien jaar geleden gratis bij de opening van het theater optrad, met twintig muzikanten uit de Beerzen. Een fantastisch feestje was dat, met uitzicht op vele jaren een prachtige cultuurtempel om de hoek. Ze wist het niet, dat het theater nu dus dicht was. Het leven gaat door, ook in de Beerzen.

Zoals alle culturele centra raakte ook De Enck in de problemen door de coronacrisis. Dat baarde me al zorgen, want in een vrij recent verleden ging de gemeenteraad maar ternauwernood akkoord met een financiële injectie van een halve ton. De Enck is een zeldzaamheid, zonder structurele subsidie van de gemeente. Dus was een reddingsplan van tonnen een langzaam verkeersbrug te ver. Onze gemeente heeft een dubieuze reputatie inzake cultuur. De meeste partijen lijken er weinig om te geven. Onlangs ging al bijna de stekker uit de muziekrugzakjes voor kinderen die willen leren trompet spelen, of basgitaar. Het Oude Kerkje in Middelbeers krijgt een fooi: de eigen broek ophouden werd een bestuurlijk mantra. Cultuur mag vooral niks kosten, ongeacht wat het ons oplevert aan stressreductie, geestelijke verdieping, of een brede glimlach.

Er was nog een raadsvergadering waar eigenlijk alleen nog maar over een ‘zachte landing’ - of niet - gesproken zou worden. Het werd een warrige vertoning, met rare verwijten naar de wethouder en een schrijnend gebrek aan feitenkennis. Met een schorsing van een half uur die een uur werd. Waarna vervolgens in no time de zachte landing werd weg gehamerd. In een achterkamertje bedisseld, zonder publiek. Het volk moest er vooral buiten blijven. En dat is nog het meest beangstigende: de democratie wordt hier zelfs voor de bühne net zo laag geacht als de cultuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden