Omwonenden van het plan Doornboomstraat/Smidsstraat lieten zich door de projectontwikkelaar op de hoogte brengen.
Omwonenden van het plan Doornboomstraat/Smidsstraat lieten zich door de projectontwikkelaar op de hoogte brengen. (Foto: Rens van Ginneken)

Eindelijk zicht op herbestemming ‘lelijke’ dorpsplek

Winkelpand herbestemd tot woningen

Op dinsdag 30 juni werden de plannen van de projectontwikkelaar voor 13 woningen aan de Doornboomstraat/Smidsstraat aan omwonenden getoond. Er waren wel zorgpuntjes over de nieuwe verkeerssituatie.

Middelbeers - Projectontwikkelaar Van Wanrooij uit Geffen toonde in Ons Mevrouw de plannen, die inhouden dat het leegstaande winkelpand van Chris van Aaken plaats gaat maken voor dertien woningen. Zes volwaardige eensgezinswoningen aan de Doornboomstraat en zeven kleinere woningen zonder kap aan de Smidsstraat. Die woningen – allemaal koop - worden volgens projectontwikkelaar Cees Robbemondt van Van Wanrooij ‘in basis energieneutraal’: gasloos, met bodemwarmtepompen en zonnepanelen. Voor de kleinere woningen geldt een maximum koopsom van twee ton. De vergunningsprocedure en wijziging van de bestemming starten binnenkort. Van Wanrooij verwacht dan met de bouw te kunnen beginnen in het derde kwartaal van 2021. “We beginnen ook pas met slopen van het winkelpand, als we echt kunnen beginnen met bouwen”, zo vertelde Robbemondt.

Verkeerssituatie

De omwonenden tonen zich content met de woningbouw, temeer omdat er in de Beerzen ook al jaren een tekort is aan betaalbare woningen. Maar er zijn ook vragen en zorgen over de veranderende verkeerssituatie. Er moeten 26 parkeerplaatsen komen. Buurtbewoners vragen zich af of daar wel ruimte voor is. Maar vooral het straatprofiel in de Smidsstraat roept vragen op. De straat zou maar 3.20 meter breed zijn: onvoldoende voor auto’s om elkaar te passeren. Ook ontbreekt nog een trottoir in deze opzet: zeer gevaarlijk voor de vele schoolkinderen voor wie de Smidsstraat in hun route naar de basisschool ligt, oordelen ouders. Robbemondt erkent dat er nog ‘huiswerk te doen is’. Sander van Kollenburg begeleidt vanuit de gemeente. “Ook wij kijken we hier serieus naar. Onze verkeersdeskundigen zijn er al mee bezig”, zo belooft hij. Wat er met het beoogde hoge groen gaat gebeuren, dat de ontsierende winkelgevel aan het zicht moest onttrekken, weet hij nog niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden