De schoonzusjes Dixy en Marie-Louise Hems verbazen zich nog steeds over de kaart die er meer dan twintig jaar over deed om bij moeder Appolonia te komen.
De schoonzusjes Dixy en Marie-Louise Hems verbazen zich nog steeds over de kaart die er meer dan twintig jaar over deed om bij moeder Appolonia te komen. (Foto: Rens van Ginneken)

Appolonia's verloren kaart

'We zagen die oude kaart en dachten; hè, hoe kan dat nou?'

Rens van Ginneken

Dixy Hems stuurde ruim twintig jaar geleden een ansichtkaart vanuit Amsterdam aan haar moeder in Oirschot. Tot haar grote verbazing viel de kaart een paar weken geleden in de brievenbus op moeders oude adres.

Oirschot - De Oirschotse Dixy en haar schoonzusje Marie-Louise Hems kijken nog steeds verbaasd naar de ansichtkaart die er meer dan twintig jaar over deed om van Amsterdam in Oirschot te komen. “Ik herinner me deze kaart nog wel”, vertelt Dixy. "Moeder hield van zulke ouderwetse tafereeltjes, zoals deze met een paar antieke doorloperschaatsen. Ik kocht ze vaak bij de Hema.”

Propvol winkeltje

Ze schreef in die tijd geregeld naar haar moeder in Oirschot. Zij woonde tot 2001 aan de Gasthuisstraat 58, waar ze ook een manufacturenwinkeltje runde, van 1937 tot 1990. “Het was ongelooflijk wat je allemaal in dat kleine, propvolle winkeltje kon krijgen”, vertelt Dixy met een lach. “Sokken, bh’tjes, wanten, mutsen, werkoveralls, manchetknopen. En altijd kon je er terecht. Het gebeurde wel dat mensen op kerstavond nog op de stoep stonden voor een ontbrekend knoopje of een paar panty’s. Het was hard werken voor moeder. Soms stond ze half in de winkel en half in de keuken om nog even snel in een pannetje te roeren.”

Zorginstelling

Het winkeltje werd in 1990 overgenomen door schoondochter Marie-Louise. Het pand werd verbouwd, zodat moeder zelfstandig op het oude adres kon blijven wonen. In 2001 verhuisde ze naar een zorginstelling, waar ze in 2002 overleed. Daarom weet Dixy ook zeker dat de kaart daarvóór gestuurd moet zijn. “Vermoedelijk is het echter tussen 1997 en 1999 geweest”, zo denkt ze.

De kaart was gericht aan ‘Ma Hems-Bakker’. Moeder was gedoopt met de welluidende naam Appolonia. “Maar bijna iedereen noemde haar ‘Zus’, of ‘Juf’, aldus Dixy. Marie-Louise herinnert zich: “Mijn schoonmoeder was een echte schrijfster. Zo schreef ze ook vaak aan haar zussen. Post was toen nog echt belangrijk, zeker voor moeders generatie. Mijn man Peer pakte deze kaart uit de brievenbus. We dachten echt: hè, hoe kan dat nou?”

Barcodes

Dixy vult aan: “Je kunt op de kaart zien dat alles goed ingevuld is, ook de postcode. Er zijn verschillende barcodes op gestempeld, misschien op heel verschillende tijdstippen? De postzegel is verdwenen, maar je kan de Arabische gom van de zegel nog zien zitten.”

De voorlichtster van Post NL weet ook niet waarom de kaart aan Appolonia ruim twee decennia onderweg was. "Dan wordt het gissen, want er worden geen scans gemaakt op de verschillende locaties, zoals dat wel gebeurd bij pakketten. Het gebeurt heel soms dat er post achter een sorteermachine valt en pas veel later weer gevonden en alsnog verwerkt wordt bijvoorbeeld. Zou deze fout bij Post NL liggen, dan wil ik de familie graag mijn oprechte excuses aanbieden.”

Graag delen

Marie-Louise en Dixy tillen er niet zo zwaar aan. Maar bijzonder vinden ze het wel. “Omdat iedereen in Oirschot moeder en haar winkeltje wel kende, wilden we het graag delen. Het brengt bij ons wat teweeg in ieder geval: het is net of moeder weer een beetje tot leven komt”, besluit Dixy.

Het stoffenwinkeltje, ofwel ‘manufacturenmagazijn’ van Appolonia Hems-Bakker was een bekende plek voor veel Oirschottenaren. In 1990 werd het overgenomen door schoondochter Marie-Louise die zich specialiseerde in kinderstoffen en -kleding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden