De Passend Onderwijs Pluim voor Henri Kempenaars en Marja Bossers van bs De Beerze, van Mila en Monique Reijrink.
De Passend Onderwijs Pluim voor Henri Kempenaars en Marja Bossers van bs De Beerze, van Mila en Monique Reijrink. (Foto: Rens van Ginneken)

Pluim van Mila voor De Beerze

'Mila vond het zó leuk; vakanties waren niet eens nodig!'

Rens van Ginneken

Mila Reijrink (14) heeft het Syndroom van Down, maar kon toch de basisschool afronden. Ze heeft het er zo fijn gehad, dat ze basisschool De Beerze vrijdag bedankte met een Passend Onderwijs Pluim, bedoeld voor scholen en instellingen die zich inspannen om kinderen met een beperking een volwaardige plek te bieden.

Middelbeers - Schooldirecteur Henri Kempenaars en gedragsspecialist Marja Bossers zijn enorm verrast, als ze uit handen van Mila en haar moeder Monique de Passend Onderwijs Pluim krijgen. “Ik wist eerlijk gezegd niet dat het bestond”, bekent Kempenaars. Mila en haar moeder zijn de school heel dankbaar voor de goede zorg die Mila tien jaar lang kreeg op De Beerze. “Nooit is Mila gepest. Ze hoorde er echt bij. Mila vond het zo leuk dat vakanties voor haar niet eens nodig waren. Ze kreeg hier de kans om ‘gewoon’ mee te doen”, aldus Monique.

Dat ‘gewoon meedoen’ is voor kinderen als Mila nog niet zo gewoon. Het lukt veel basisscholen niet om kinderen met een rugzakje binnenboord te houden. Kempenaars prijst zich gelukkig met Marja Bossers. “Zij heeft veel ervaring met mensen met een beperking. Door haar is de expertise binnen onze school flink gegroeid.” Bossers haalde Mila geregeld uit de klas om specifieke dingen te oefenen.

In eigen dorp naar school

Ze vertelt: “Het lukt alleen als het hele team er achter staat. We vinden het superbelangrijk dat kinderen naar de basisschool in hun eigen dorp kunnen. In het speciaal onderwijs ‘verdwijnen’ ze soms uit beeld, zodat ze niet meer voor dorpsactiviteiten gevraagd worden. Maar Mila is nu gekend in Middelbeers en zit op dansen en volleybal. Dat is enorm waardevol, ook voor de andere kinderen trouwens.”

Mila vertelt dat ze heel veel geleerd heeft. De tafel van zes, hoofdsteden van Italië en Zweden en de Engelse woorden voor ‘douche’ of ‘schildpad’ kan ze zo opnoemen. “Maar ik heb ook een Powerpoint over dag- en nachtdieren gedaan.” Bossers vult aan: “We oefenden ook hele praktische dingen, zoals met geld omgaan en klokkijken. Zo wordt Mila steeds zelfredzamer.” Kempenaars: “Ik ben er echt trots op dat we dit samen hebben opgepakt.” Ook Mila is trots. "Ik ga straks naar het Prins Willem Alexander College in Veldhoven. Maar ik zal mijn schoolvriendinnen, mijn juffen Simone en Brigitte en vooral juffrouw Marja wel missen natuurlijk!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden