Het terras bij de Achelse Kluis. (Foto: Fotodemeus)
Het terras bij de Achelse Kluis. (Foto: Fotodemeus) (Foto: )

Recreatie- en toerismesector krabbelt op

'Veel mensen hebben het speeltuinbezoek gemist'

Roy de Leijer

De coronacrisis heeft grote gevolgen heeft voor de recreatie- en toerismesector. Het voorseizoen is door de wereldwijde pandemie compleet in het water gevallen. Pre-coronatijden zullen niet snel herleven, maar er is wel goede hoop dat de sector gedurende de zomerperiode weer wat kan opkrabbelen uit het diepe dal.

Regio - Het coronavirus heeft de luchtvaartsector hard geraakt, maar inmiddels zit het aantal vluchten bij Eindhoven Airport weer in de lift. “De verwachting is dat deze groei de komende maanden doorzet, maar alles is afhankelijk van de ontwikkeling die het coronavirus doormaakt”, zegt Judith de Roy, woordvoerder van Eindhoven Airport.

Nu veel Europese landen de grenzen voor toeristen hebben heropend zijn luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air begonnen met het opschalen van de vluchten. Vanaf 18 juni heeft ook Transavia haar activiteiten beperkt hervat. Vanaf 2 juli wordt het aantal vluchten flink uitgebreid.

Van 2 tot en met 5 juli zijn er dagelijks 40 inkomende en 40 uitgaande vluchten. Hiermee is de luchthaven vooralsnog ver verwijderd van de pre-coronadrukte, met 70 vertrekkende en 70 aankomende vluchten.

Eindhoven Airport start binnenkort met het overkappen van de looppaden van en naar de vliegtuigen. De Roy: “Het moet een soort etalage worden waarmee de Brainport-regio wordt gepromoot. Vorig jaar vlogen er 6,7 miljoen passagiers via Eindhoven Airport. Het is de bedoeling dat ze bij ons al iets van de regio kunnen proeven.” Hiervoor werkt de luchthaven onder meer samen met Visit Brabant en PSV, waarmee de samenwerking wordt geïntensiveerd.

Het TIP (Toeristisch Informatie Punt) in het oude raadhuis aan de Markt in Oirschot heeft haar activiteiten op 2 juni hervat. Daarbij gelden aangepaste openingstijden en coronamaatregelen. “Langzaam komt alles weer op gang, maar de drukte van voor het coronatijdperk is nog niet terug op het oude niveau”, vertelt een van de TIP-vrijwilligers.

Na de corona-uitbraak in maart ging ook in Oirschot een streep door bijna alle evenementen en activiteiten. “Het is op dit moment nog onduidelijk wat op dit vlak de gevolgen van de nieuwe versoepelingen zijn. Wellicht gaan sommige evenementen later dit jaar alsnog door.” Zelf is het TIP weer gestart met het houden van rondleidingen door Oirschot. Langzaam druppelen de boekingen hiervoor binnen.

Moeders

Met een coronavertraging van enkele maanden start speeltuin De Klimbim in de bossen van de gemeente Waalre het seizoen op 1 juli. “Doordat veel mensen hun vakantie in eigen land doorbrengen hopen we er nog een leuke zomer van te maken”, zegt bestuurslid Huub Lanters.

Dankzij de hulp van een dertigtal moeders kan de speeltuin dit jaar toch open gaan. Lanters: “Ik vind het geweldig. Zij hebben de hoofden bij elkaar gestoken en besloten ons te helpen. Van de vaste groep beheerders is het merendeel namelijk de zeventig al gepasseerd. Ze behoren daarmee tot de risicogroep.”

Normaal gesproken is de speeltuin vanaf maart geopend. Lanters: “Veel mensen hebben het speeltuinbezoek gemist. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar het aantal bezoekers op 1 juli."

Ook camping De Peelbloem in Deurne is vanaf 1 juli weer in bedrijf. Waar Harrie en Mieke Bouwmans normaal gesproken hun eerste gasten in april begroeten, gebeurt dit nu vanwege de corona-uitbraak drie maanden later. Het loopt nog niet storm met het aantal boekingen. Harrie Bouwmans: “Voor juli hebben we nu een achttal reserveringen staan. Dat zijn bijna allemaal vaste gasten. Het coronavirus heeft in deze regio hard toegeslagen. Daardoor nemen veel mensen een afwachtende houding aan. Bovendien bestaat onze doelgroep voor een groot deel uit zestigplussers, mensen die tot de risicogroep behoren. Hopelijk trekt het nog aan.”

Bouwmans heeft met herstart onder meer gewacht tot het moment dat het gebruik van het toilet- en douchegebouw weer was toegestaan. "We hadden ook dixies kunnen plaatsen, maar daar zit het merendeel van onze gasten niet op te wachten.”

Na een gedwongen coronastop van drie maanden kunnen fietstoeristen vanaf dinsdag 23 juni weer neerstrijken op het terras bij de Achelse Kluis. Gedurende deze periode is er achter de kloostermuren van de Sint-Benedictusabdij in Achel, gelegen op de grens met Valkenswaard en Heeze-Leende, flink geklust. De vorig jaar ingezette renovatie van het terras is met nieuw meubilair van een finishing touch voorzien. Daarnaast heeft herberggedeelte een complete metamorfose ondergaan, die aansluit bij het nieuwe brasserie-achtige concept.

Nieuw is ook de tafelbediening. Sitemanager Robrecht Ulenaers: "Vanwege de corona-maatregelen mag er niet aan de toog worden besteld. Voor ons is dat ergens een meevaller omdat we toch al van plan waren om met de selfservice te stoppen.”

Later dit jaar wordt ook de brouwerij onder handen genomen. Verder zijn er onder meer plannen voor een fietsparking. “Het liefst met wat zonnepanelen, zodat mensen hun elektrische fietsen kunnen opladen”, zegt Ulenaers.

Sportschool

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer is het de laatste weken weer wat rustiger. “Na de uitbraak van de coronacrisis zijn de aantallen wandelaars, hardlopers en fietsers in onze gebieden flink toegenomen. Het was op dat moment de grootste sportschool van Nederland”, zegt Erik Schram, boswachter van Staatsbosbeheer in onder meer de Kempen en het Leenderbos.

Na de versoepelingen van de coronamaatregelen is er sprake van een lichte afname van het aantal bezoekers. Schram: “Er kan en mag weer wat meer, zoals een bezoek aan het terras of de sportschool.”

Staatsbosbeheer heeft voorlopig alle activiteiten en evenementen voor de rest van het jaar geschrapt. “Wel nemen we vanaf 1 juli opnieuw aanvragen voor excursies in behandeling. Ook de natuurcamping in het Leenderbos is weer geopend”, zegt Schram. Hij verwacht dat het de komende maanden weer wat drukker wordt. “Dat zien we ieder jaar als de zomervakantie aanbreekt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden