Beerse Boys in 1947. Tekst: heemkundekring Den Beerschen Aard.
Beerse Boys in 1947. Tekst: heemkundekring Den Beerschen Aard. (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... De Beerzen

“Houd uw Klep dicht.” Deze opdracht kreeg het bestuur van de Voetbalvereniging de Beerse Boys bij het begin van het voorjaar. Dit in verband met de Corona-crisis die ons land in de greep hield. Een grote tegenvaller, want het programma lag al klaar voor de viering van het 75-jarig bestaan op 18 april 2020, met activiteiten op diverse plaatsen in de Beerzen en op het Sportcomplex De Klep aan de Hertog Janstraat.

De Beerzen - Dit hart van de vereniging met velden, kleedkamers, kantine en diverse accommodaties zoals massageruimte, bestuurskamer, toiletten en ballenopslag bleef gesloten voor alle festiviteiten. Maar de Beerse Boys blijven er voor gaan: het feest gaat nu door op 16, 17, en 18 april 2021 op sportcomplex 'De Klep'.

Vóór 1937 bestond er in de Beerzen al een voetbalclub met de naam 'Beerse Boys'. Die is in 1937 helaas ter ziele gegaan. Maar op zondag 18 april 1945 hingen burgemeester Sjef Smulders en zijn eerste ambtenaar Frans de Laat na de 'leste mis' een briefje op, waarin liefhebbers werden uitgenodigd in Café Kerkzicht de oprichting van een voetbalclub te bespreken. Er werden spijkers met koppen geslagen en er melden zich 37 leden aan voor de opnieuw opgerichte 'Beerse Boys'. De nieuwe Beerse Boys hadden hun speelterrein aan de Westelbeerse Dijk. Ook in Oostelbeers werd na de oorlog een vereniging opgericht onder de naam O.V.S. Zij hadden hun speelveld hadden op het eind van de Hanenberg aan ‘de Staat’. De twee clubs fuseerden in 1950. Na 1954 speelden de Beerse Boys hun thuiswedstrijden op het veld aan de Hertog Janstraat en aanvankelijk beschikte men daarnaast slechts over een trainingshoek, twee kleedlokalen en het winkeltje van Leen de Bruijn. Later is het een en ander aanmerkelijk uitgebreid. Vanaf 1971 kreeg de het sportcomplex de naam van De Klep. In 1660 werd al een akker, op deze plek gelegen, de Klep genoemd. In een akte lezen we dat Peter Bunnen een stuk hei verkoopt gelegen aan 'heyvelt met eenen acker, genaempt de Klep'.

Het eerste elftal acteerde in die 75 jaar met afwisselend succes. Hoogtepunten waren:

1952-1953 Kampioen tweede klasse B, afd. Brabant. 1971-1972 het kampioenschap 3e klasse afdeling Noord Brabant. 1985 het 40-jarig bestaan en het bereiken van de top: 3e klasse KNVB. 2010 na enkele teleurstellende jaren opnieuw promotie naar 3e klasse KNVB. 2014 de 1e klasse bereikt. Van af 1968 tot 2014 verscheen het clubblad 'De Punter'.

Voor interessante wetenswaardigheden over de Beerse Boys is er nu de website www.beerseboys.nl Hierop is ook het hele programma te vinden van de feestelijke viering van het 75-jarig bestaan in 2021.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden