Twee drijvende krachten achter Psysalon Oirschot: Anke Biermans van GGZ-Eindhoven/De Boei en Jan van der Avort van Werkhuys Producties.
Twee drijvende krachten achter Psysalon Oirschot: Anke Biermans van GGZ-Eindhoven/De Boei en Jan van der Avort van Werkhuys Producties. (Foto: Rens van Ginneken)

Psysalon Oirschot: primeur livestream

'De avond is live te volgen, met mogelijkheid voor vragen'

Rens van Ginneken

Vanwege de coronacrisis heeft de Psysalon enige tijd stilgelegen in Oirschot. Omdat per 1 juli bijeenkomsten tot dertig mensen weer zijn toegestaan, start het op 8 juli weer op, met als regioprimeur ook een livestream van de thema-avond.

Oirschot - Na enkele succesvolle edities van Psysalon Oirschot gooide de coronacrisis roet in het eten, maar op 8 juli is er weer een nieuwe editie, ditmaal over autisme en het taboe dat daarop rust. Anke Biermans is als kwartiermaker van GGZ-Eindhoven / De Boei in Oirschot nauw betrokken bij de organisatie. Ook MEE en Wijzer ondersteunen de avonden. “Hoofddoel is om taboeonderwerpen rond geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken. Zo willen we cohesie en inclusie bevorderen: iedereen mag erbij horen”, zo vertelt Biermans. Er worden een ervaringsdeskundige, een naaste van hem of haar en een professional uit de zorg geïnterviewd. Met name door het verhaal van de ervaringsdeskundige wordt de thematiek inleefbaar. Dat breekt vaak het ijs om zelf ook te willen vertellen.” Ze heeft inmiddels een breed netwerk in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen, van de wijkagenten tot de woningstichtingen en de Dorpsondersteuners. “We zien op de dorpen nog wel wat taboe rond geestelijke gezondheidszorg. Er wordt al snel gezegd: hier zijn geen verwarde mensen. Het blijft een beetje achter de voordeur, met het risico dat mensen in een isolement raken. Met de Psysalon kunnen we zulke zaken laagdrempelig en bespreekbaar maken”, aldus Biermans.

Deskundigen paraat

Ze heeft in Best al zo’n vijf jaar ervaring met de Psysalon, in Oirschot loopt het ongeveer een jaar. Op het idee gebracht door de noodzaak – er zijn maar kleine bijeenkomsten mogelijk – wordt op 8 juli loopt voor het eerst ook een livestream mee van de Psysalon: een primeur voor de regio. De technische haalbaarheid is nu gegarandeerd volgens Biermans. “Er is zelfs mogelijkheid om via chat vragen te stellen. Er zijn deskundigen paraat om dat in goede banen te leiden en om vragen te beantwoorden. De uitzending is live te volgen op onder meer de Facebookpagina van Wijzer. Als dit goed werkt, wordt het mogelijk ook in andere gemeenten uitgerold. Uiteindelijk is de bedoeling dat we de organisatie kunnen overdragen aan de mensen in de kernen, bijvoorbeeld aan de Dorpsondersteuners. Zij kunnen een kant en klaar draaiboek overnemen.” Ook verheugd is Biermans over de locatie, in de harmoniezaal van De Burgemeester. “Die zaal heeft een huiselijke uitstraling, zowel voor kleinere als grotere groepen. Dat nodigt in de zaal ook weer uit tot het stellen van vragen. Zo hopen we op een goede, interactieve avond.”

Thema-avond Psysalon Oirschot ,,Taboe op autisme”, op 8 juli in De Burgemeester. Zaal open 19 uur, aanvang 19.30 uur. Aanmelden om erbij te kunnen zijn – maximaal 30 mensen - kan via aanmelden@wijzer-oirschot.nl , of via Daan van der Vleuten van Wijzer: 06-27896836.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden