De indrukwekkende protestmars verliep zonder enkel incident.
De indrukwekkende protestmars verliep zonder enkel incident. (Foto: )

Oirschot slaat op de grote trom

'Goed dat hier brede betrokkenheid wordt getoond'

Rens van Ginneken

De langzaam verkeersbrug was vrijdagavond niet voor niets het startpunt van een protestmars tegen het mogelijk afschaffen van de subsidie op muziekonderwijs. Zo’n 350 muzikanten en sympathisanten liepen mee.

Oirschot - Muziekdocente Hanneke Coolen had het al eens becijferd: voor het geld dat gemeente Oirschot uitgaf aan de pas geopende langzaam verkeersbrug kan het Oirschotse muziekonderwijs maar liefst 88 jaar gesubsidieerd worden. Ze regelde dat tv-coryfee Frank Lammers een pleidooi filmde. Dat is inmiddels zo’n 60.000 keer bekeken op YouTube. Samen met andere muziekdocenten, koren en de drie harmonieën en fanfares in de gemeente organiseerde Coolen vrijdag een heuse protestmars, juist vanaf die brug. Cees Ouwerkerk speelt er gekleed als troubadour een protestlied. “We moeten flink tamtam maken om Oirschot ervan te doordringen dat dit niet door mag gaan”, zo vindt hij.

Inzet was het voorstel van wethouder Piet Machielsen om de 30 duizend euro die jaarlijks als subsidie naar muziekleerlingen gaat te schrappen, om mede hiermee een dreigend gat in de Oirschotse begroting te dichten. Hij slaat in de Molenstraat de luidruchtige mars gade die richting De Markt trekt. “Ik begrijp dat het velen zeer zou doen. Goed dat hier brede betrokkenheid wordt getoond.”

Sinds de afschaffing van de muziekschool in 2014 vormen een kleine twintig Oirschotse muziekdocenten een collectief als zzp’ers. Een van hen is muziekdocent Emiel van Dijk. “Het is natuurlijk absurd dat de subsidie nu ineens helemaal geschrapt zou worden. Zo wordt muziekonderwijs iets voor de elite. Ook voor de muziekverenigingen zou dit dodelijk kunnen zijn”, zo vreest hij. De Markt is het eindpunt van de demonstratie. Daar wordt voor de jarige burgemeester Judith Keijzers ‘Lang zal ze leven’ gespeeld.

Voor de jonge tromboniste Lisa Deenen uit Spoordonk is het de eerste demonstratie die ze meemaakt. Ze speelt bij muziekvereniging Arti in Oirschot. "Ik vind het goed dat we demonstreren. Als de rugzakjes worden afgeschaft, zullen veel kinderen stoppen met muziekles”, zo vreest ze.

Dinsdagavond spreken een aantal muziekdocenten in tijdens de raadsvergadering. “We hebben een motie ingediend om het voorstel van tafel te krijgen. We hebben goede hoop dat andere partijen deze zullen volgen”, aldus Mark Timmermans van CDA en begeleider van de protestmars.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden