Haiga’s van Severijns, zoals ze ook te zien waren tijdens de jaarlijkse expositie van Fotogroep Oirschot. Daarbij won hij ook enkele prijzen.
Haiga’s van Severijns, zoals ze ook te zien waren tijdens de jaarlijkse expositie van Fotogroep Oirschot. Daarbij won hij ook enkele prijzen. (Foto: Rens van Ginneken)

Haiga is behoorlijk verslavend

‘Bij een motorrit zie je het ongewone van het gewone’

Rens van Ginneken

Bij toeval raakte Ruud Severijns (69) vijf jaar geleden verslingerd aan het maken van ‘haiga’s’, een combinatie van haiku en foto. De kunst van het ongewone in het gewone zien, zo omschrijft hij het. Inspiratie vindt hij tijdens het motorrijden en bij wandelingen met hond Giel. Nu brengt hij een ‘best of’-bundel uit.

Middelbeers - “Het begon met mijn zoon en schoondochter die in 2015 op vakantie zouden gaan naar Japan. Ik zocht iets wat daar bij paste, dus schreef ik een haiku voor hen. Al snel kwam ik erachter dat het bijzonder verslavend was."

Ritmiek 5-7-5

"Het is de kunst om in het vaste stramien van zeventien lettergrepen en de ritmiek van 5-7-5 te blijven. Het is heel veel schaven en herformuleren, tot het past. Maar het biedt ook een prettig houvast”, zo vertelt de oud-burgemeester van de gemeente Oirschot.

Nogal kaal

Een andere grote hobby is al jaren fotografie. “Alleen tekst vind ik nogal kaal”, vertelt Severijns. “Zo kwam het idee om te combineren met fotografie. Overigens wordt de combi van haiku en pentekening ook in Japan al vanaf de zeventiende eeuw toegepast, onder de naam haiga.”

Altijd balanceren

Hij vervolgt: “Als ik een foto toevoeg, moet hij de haiku versterken en een bepaald gevoel overbrengen. Maar soms werkt het ook andersom en is er eerst een foto, waarbij ik aan het schrijven ga. Het is altijd balanceren, om vooral de emotie over te brengen. Het moeten geen spreuken worden, maar gedichten zijn het ook niet”, zo stelt hij.

Meisje van Vermeer

Hij toont een ingelijste haiga, die ook de cover van zijn boek wordt. “Langzaam klimt de zon – uit de schachten van de nacht – en verwarmt mijn geest.” Hij heeft er ook gemaakt die een glimlach oproepen, zoals over een beroemd schilderij: “Vreemdgaan doe ik niet – één vrouw slechts uitgezonderd – Meisje van Vermeer.”

Zwarte Weduwe

Na zijn afscheid als burgemeester in 2017 heeft hij zich allesbehalve verveeld. Er kwam meer tijd voor het maken van flinke tochten met zijn blinkende “Zwarte Weduwe”, zoals de bijnaam van zijn Honda Shadow motor luidt. Dat levert steevast ook een reeks fraaie foto’s op. Ook maakt hij graag lange wandelingen met zijn hond, de New Foundlander Giel.

Hectiek

Hij vertelt: “Juist bij die ritten en die wandelingen ontstaat de ruimte om het buitengewone van het gewone te zien. Maar het gebeurt me ook weleens middenin de hectiek, of in de file dat er een idee opborrelt. Bij uitjes denk ik nu automatisch al in haiku-termen en in onbewuste associaties. Ideeën voor een haiga sla ik direct op in mijn telefoon, anders vergeet ik ze geheid.”

Lang schaven

Vaak schaaft Severijns nog zeer lang. De vraag rijst: wanneer is het dan af? Hij glimlacht: “Wanneer ik het laat zien, bijvoorbeeld op Facebook. Wat ik wel altijd merkwaardig vind, is dat mijn tekst door anderen soms heel anders geïnterpreteerd wordt, dan ik zelf bedoeld had. Nu is het dus nog even spannend hoe het publiek het gaat ontvangen. Ik heb geprobeerd een mooie selectie te maken van 72 stuks, die ik het beste vond en met voldoende variatie.”, besluit hij.

De haigabundel ,,Uit de schachten van de nacht” van Ruud Severijns verschijnt op 12 juni bij Bookscout en kost 16,99 euro. Het is ook bij de reguliere boekhandel te koop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden