Foto:
Column Rens

Super Jochem

Vuurtje?

Het tv-interview met Jochem Myjer neemt vreemde wendingen. Naast veelomvattende literaire bezigheden en podiumfratsen, is hij ook nog eens een verwoed amateur bioloog. Hij beschikt derhalve over met name een enorme ornithologische kennis. Toon hem een vogeltje, de Groene Kakelaar, de Abessijnse Boomhop, voor mijn part de Gestreepte Langstaartkoekkoek en hij weet het feilloos te benoemen. Laat hem wat vogelgeluiden horen: hij pikt er de Viooltjeslori, de West-Corsicaanse Valkparkiet en de Witbuikstekelstaartgierzwaluw zó tussenuit. Hij demonstreert zelfs enkele vogelgeluiden, met een zuiverheid die Montserrat Caballé gefrustreerd naar het likeurkabinet zou doen grijpen. Volgend jaar hoopt Jochem met zijn team te kunnen meedoen aan de Wereld Kampioenschappen Sportvissen. Maar de bekjes van de kijkers zullen nog verder openvallen, want Jochem wil live on camera ook nog wel een dansje demonstreren. Jochem krijgt acht seconden uitleg over arm en beenbewegingen en gaat los. Umberto Tan danst niet onverdienstelijk, maar wordt nog bleker dan Heino naast de cabaretier.

Tja. Het is ongelooflijk knap wat Jochem allemaal kan, mét een perfectie die herinnert aan Michelangelo of Brahms. Maar het laat mij als kijker en gewone sterveling vooral achter met een diep gevoeld eigen falen. Jochem doet in 42 jaar meer dan ik in 242 jaar. En ik vrees dat we het laatste nog niet van hem gezien hebben. Freek Vonk wordt ontslagen ten faveure van de superieure Jochem. Als Frenkie de Jong anderhalve helft faalt op het WK 2021, wie dribbelt er dan kwiek het veld op om hem te vervangen en binnen één minuut met een briljante omhaal te scoren? Juist. En als Noord-Korea dreigt te vallen, dan wordt Kim Jung-un vlot opzij geschoven voor…?

Met hangende schouders zoek ik mijn bed op. ‘Sorry schat, het wil niet zo lukken vanavond vrees ik’, stamel ik. Dan zwaait ons slaapkamerraam wijd open. Daar staat Jochem, fier in stormwind en ziedende bliksemschichten, met een intimiderende bobbel in zijn groene superheldenmaillot. ‘Ga maar effe opzij Van Ginneken’, zal hij commanderen. Amper twee minuten later schiet hij bulderlachend weer weg in het donkere zwerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden