Phoebe thuis tussen alle kaartjes die ze teruggestuurd kreeg
Phoebe thuis tussen alle kaartjes die ze teruggestuurd kreeg (Foto: Rudi Muller)

Phoebe's post maakt veel los

'Beetje aandacht doet meer
dan je
had verwacht'

Rudi Muller

De veiligheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen, zorgen door het hele land voor beperkingen in het sociale leven. Met name ouderen worden getroffen door eenzaamheid; geen visite, geen dagbesteding en zo min mogelijk naar buiten. Phoebe van de Ven (22) uit Oirschot bedacht hier iets op en zorgt tijdens de quarantaine bij veel mensen voor een lach op het gezicht.

Oirschot - Eigenlijk behoeft Phoebe geen introductie meer, veel mensen in Oirschot zullen haar al wel kennen. Bijvoorbeeld omdat ze tientallen Oirschottenaren heeft geholpen het verzamelalbum van ‘Historisch Oirschot’ vol te krijgen. Dagelijks maakte ze zakjes met de missende plaatjes, die men aan de deur op kon komen halen. Ook heeft ze dagbesteding in de huiskamer bij Joris zorg; ze helpt met het ontbijt, doet een spelletje met de bewoners of leest de krant aan hen voor. Daarnaast helpt ze op basisschool de Linde bij juffrouw Carla in de kleuterklas. Alles met evenveel enthousiasme en passie om anderen het naar de zin te maken.

COVID-19 zorgde ervoor dat ook haar normale bezigheden wegvielen, maar van stilzitten wou Phoebe niks weten. Ze begon met het maken van kaartjes om deze vervolgens naar mensen te sturen die wel wat aandacht konden gebruiken. Op de kaartjes zet ze een opbeurende tekst, plakt ze stickertjes of tekent ze iets. Phoebe vertelt: “Ik vond het altijd al leuk om kaartjes te sturen en te krijgen. Nu ben ik begonnen met de mensen die ik zelf ken en die bijvoorbeeld alleen wonen of ik stuurde ze naar aanleunwoningen”. Ook de huiskamer en het personeel van Joris zorg kon natuurlijk regelmatig op een kaartje rekenen. Moeder Carina valt bij: “Het werden er al gauw meer, sommige mensen stuurden een kaart terug dat ze ook weer iemand kenden en zo ging het balletje rollen.” Phoebe: “Daarna hebben we ook nog een berichtje op Facebook gezet, waar veel reacties op kwamen.” Inmiddels heeft ze ruim 300 kaartjes gemaakt en verstuurd. Phoebe: “Gelukkig is er iemand zo lief om de postzegels te sponsoren.”

De reacties op haar actie waren overweldigend, veel mensen waren enorm blij en dankbaar. Phoebe: “Ik kreeg heel veel kaartjes terug en sommige mensen belden om me te bedanken of over zichzelf te vertellen, één meneer ging zelfs huilen door de telefoon." Met een mevrouw van 92 stuurt ze nu regelmatig kaartjes over en weer. Moeder Carina: “Die had haar zoon op pad gestuurd om uit te zoeken wie Phoebe was. Op een zondag ging de telefoon, zijn moeder was zo ontroerd door een kaartje van een vreemde dat ze het de hele dag alleen nog maar over haar had. Mensen waarderen een beetje aandacht vaak echt meer dan je zelf verwacht.”

Ondanks dat ze veel plezier heeft in het sturen en ontvangen van kaartjes, hoopt Phoebe dat ze gauw weer te zien is bij Joris zorg en op de Linde. “Ik mis de bewoners van Joris zorg heel erg, ik ben ook al een paar keer gaan zwaaien. Ook de kleuters mis ik, dus ik hoop dat ik iedereen snel weer zie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden