Foto:
Column Rens

Duivelsverbond

Vuurtje?

Het bleef knagen. Waarom gingen de Brabantse VVD en CDA in zee met Forum voor Democratie? In de repliek der christendemocraten en liberalen klinkt vooral door dat Den Haag geen Brabant is. Het Haagse gezicht van Forum is vooral Thierry Baudet natuurlijk. De frontman die verontwaardigd twittert dat Marokkanen zijn vriendinnen lastig vielen in de trein. Dan blijken die Marokkanen conducteurs van de NS te zijn, die de vrouwen terecht om een plaatsbewijs vroegen, maar een grote mond kregen. Baudet twittert wel vaker. Over zijn ongemak met de vrije pers bijvoorbeeld. Dat ongemak kan voortkomen uit het feit dat de pers nogal eens een flauwekulverhaal van hem ontzenuwt. Hij heeft het ook niet erg begrepen op het Nederlandse rechtssysteem, dat te links en te bevooroordeeld zou zijn. Kunst & Cultuur? Architectuur? Allemaal onderdeel van de cultuurmarxistische mafia die de brave boreale medemens het leven zuur maakt.

Soms word ik er een beetje lacherig van, zoveel onzin bij elkaar. Maar Baudet vertegenwoordigt honderdduizenden stemmers, die hem een podium geven. Waarom is dat gevaarlijk? Omdat hij zaagt aan de stutten van onze overlegcultuur, van onze rechtstaat en van ons journalistieke landschap, dat vrijwel nergens zo ideologisch breed en onderzoekend is als in dit land. En die Brabantse Forum mensen dan? Volgens de provinciale CDA en VVD is er goed mee te werken. Maar zij zijn wel het fiat onder Baudets ondermijnende getwitter. Omdat er met het Brabantse Forum deals zijn te sluiten, wil dat niet zeggen dat deze club ongevaarlijk is. Dat is als (gechargeerd) stellen: Oké, Adolf Hitler was een hele foute smeerlap, maar de Brabantse SS; dat waren best gezellige lui.

In hoeverre hebben de Brabantse Forumstemmers bewust gestemd op de kwaliteiten van de mensen op de provinciale lijst? Zoals zo vaak – helaas - wordt daar de stem vooral bepaald op een landelijk kopstuk. Zo geven dus veel Brabantse Forumkiezers en nu ook CDA en VVD in onze provincie indirect hun goedkeuring aan het democratie ondermijnende geroeptoeter van Baudet.

Den Haag is geen Brabant? Ik ben erg benieuwd hoe onze Oirschotse VVD en CDA er tegenaan kijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden