Ook in coronatijd gaat de bijenhouderij bij Sint Ambrosius door. Henk Castelijns, Frans Schilders en Sjak van Hoof vertellen er enthousiast over.
Ook in coronatijd gaat de bijenhouderij bij Sint Ambrosius door. Henk Castelijns, Frans Schilders en Sjak van Hoof vertellen er enthousiast over. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Corona of niet: de bijen gaan door’

‘Je voorruit zat vroeger bijna vol dode insecten. En nu?’

Rens van Ginneken

Geen imkercafés, geen cursussen en geen bijeenkomsten op onderkomen De Biebult. Door de beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis liggen veel activiteiten van imkervereniging Sint Ambrosius stil, maar het bijenwerk gaat ondertussen natuurlijk gewoon door.

Middelbeers - Op de zonovergoten Biebult aan de Kuikseindseweg lijkt er weinig activiteit te zijn, maar de duizenden honingbijen van de leden gaan onverdroten verder rond de kasten. De vereniging is één van de grotere met 130 leden. “We zijn groot geworden door onze activiteiten, imkercafés en cursussen. Daar komen ook veel niet-leden op af”, zo vertelt voorzitter Henk Castelijns. “We geven voorlichting biodiversiteit bijvoorbeeld.” Bestuurslid Frans Schilders vult aan: “Monocultuur in de landbouw bedreigt de honingbij, maar ook de wilde bijen en hommels, waarvan we zo’n 350 soorten kennen. Kilometers lang alleen maar mais, raaigras, of gifspuiten zijn funest voor de bijen: ‘de groene woestijn’ noemen we dat. Tegenwoordig doen de bijen het zelfs beter in de steden, omdat daar meer biodiversiteit is. Een bij-vriendelijke tuin is liefst een beetje ‘verrommeld’ en: steen eruit en groen erin! Gelukkig groeit ook in de landbouw het besef: je ziet steeds meer bloeiende akkerranden bijvoorbeeld. Eigenlijk zijn alle insecten onmisbaar voor bestuiving.” Castelijns weer: “Daarom zien we onszelf als ambassadeurs voor álle insecten. Aan de voorruit van je auto kun je goed zien hoe het daarmee gaat. Die zat vroeger op een zomerse dag vol met insecten, nu is hij bijna schoon!”

Geen oude mannenhobby

Ook Sjak van Hoof is bestuurslid. “Er is nog veel onwetendheid. Daarom is goede voorlichting belangrijk. Kinderen zijn altijd een dankbaar publiek en soms komen hier weleens fietsers toevallig binnen. Die staan vaak versteld van wat we zoal doen. Onze cursisten komen uit alle lagen van de bevolking: huisarts, jongerenwerker, medewerker bij ASML. Ook een eigen grote tuin is niet nodig. Leden die thuis geen ruimte hebben voor hun kasten, hebben ze hier staan.” Castelijns lacht: “Toen ik begon was ik één van de jongsten hier. Het was echt een beetje een ‘oude mannenhobby’, maar de laatste jaren verjongt de club behoorlijk. Dat is ook nodig. De honing is een mooie bijkomstigheid. Je wordt er niet financieel rijk van, maar geestelijk wel.” Door de coronacrisis ligt nu veel stil bij Sint Ambrosius, maar bijenhouders zitten wellicht toch met vragen over voeding tijdens droogte, ziektes, of zwermbeheersing. “Onze cursussen zijn een jaar uitgesteld, maar het gratis imkercafé starten we weer op als de regels het toelaten. Als bijenhouders, ook niet-leden, met vragen zitten, kunnen ze ons altijd contacten. Ook zijn onze mentoren in groepsapps bereikbaar voor advies of overleg. We willen ook online graag blijven helpen”, zo besluit de voorzitter.

Voor info: nbvmiddelbeers@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden