Foto:
Column Rens

Girlpower

Vuurtje?

Volgend jaar gaat de W-series van start: een raceklasse speciaal voor vrouwen. De bedoeling is om de dames met deze nieuwe klasse, die dichtbij de Formule 1 komt, klaar te stomen voor het echte grote werk, tegen de mannen. Sinds de dagen van Maria Graza Lombardi (1976) heeft geen enkele vrouwelijke racer zich meer tussen de mannen op het F1 circuit vertoond. Dit gegeven leent zich natuurlijk prima voor allerhande flauwe grappen over de vrouwelijke rijvaardigheid en het vermogen om achteruit in te parkeren. Daar zitten we eigenlijk niet op te wachten, zeker niet in een sport waar de fysieke sterkteverschillen tussen de geslachten minder belangrijk zijn. Er liggen dus kansen, ook voor Nederlands vrouwelijk racetalent zoals Beitske Visser, die nu nog in de GT4 rijdt en al jaren geregeld het manvolk op de baan haar achterlichten laat zien.

Ook oud-coureur Jan Lammers ziet die kansen voor de dames blijkbaar. De fysieke inspanning moet voor een vrouw te doen zijn, vindt hij. ‘En een coureur is ook een entertainer. Dat kan een vrouw ook’, constateert Lammers.

Ik heb me er al eens vaker over verbaasd. Logisch dat je bij judo of kogelstoten aparte klasses hebt voor mannen en vrouwen, maar bij schaken en dammen is dat doorgaans ook het geval. Slecht één procent van de grootmeesters is vrouw. Zijn mannen ook in tactische denkspelletjes sterker zijn dan vrouwen? Daar is onderzoek naar gedaan, in 2011 aan de universiteit van Padua. Men liet bijvoorbeeld een grote testgroep vrouwen schaken tegen een niet zichtbare tegenstander. Een van de meest frappante uitkomsten van het onderzoek was dat de deelnemende vrouwen slechter presteerden wanneer zij tegen een man meenden te spelen, ook wanneer dit feitelijk niet zo was. Wanneer zij ten onrechte meenden tegen een vrouw te spelen, speelden ze net zo goed als hun mannelijke tegenstanders. Schatten zij zichzelf te laag in, volgens de nog vaak opduikende man-vrouw stereotypen? Dat moet nog verder onderzocht worden, maar als dit min of meer evenredig voor de racerij geldt, dan zijn we er voor een eerlijke competitie tussen mannen en vrouwen misschien al met geblindeerde cockpits.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden