Foto en tekst: heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot'
Foto en tekst: heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot' (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... Oirschot

Heemkunde

OIRSCHOT - Het Hof van Solms is het stadspaleis aan de Koestraat, waarvan de bouw in 1663 werd begonnen in opdracht van de internationaal beroemde chirurg Arnold Fey. Het huis is vernoemd naar Amalia van Solms, die door Fey behandeld zou zijn en hem riant zou hebben betaald voor zijn diensten.

Het hof was waarschijnlijk nog niet gereed toen Fey hals over kop naar Duitsland vluchtte, vermoedelijk uit angst voor de oprukkende Fransen. Fey heeft er dus nooit gewoond.

Het is daarna bewoond geweest door Dr. Van Wamel, zijn zwager. Het zou ruim twee eeuwen het woonhuis (‘herenhuis’) zijn van diverse families, tot oud-burgemeester Van Baar het in 1903 verkocht aan de zusters Franciscanessen, die er een herstellingsoord in vestigden voor zieke zusters. Zij verbouwden het pand aanzienlijk en noemden het ‘St. Franciscushof'. Ze voegden in de jaren ’30 achter het hoofdgebouw een sanatoriumvleugel toe voor tuberculose patiënten, alsmede na de oorlog een kapel en een zijvleugel in de Koestraat, beiden in Bossche Schoolstijl. In 1981 verkochten de zusters het Hof.

Het is daarna bijna veertig jaar een horecagelegenheid geweest met de oude naam ‘Hof van Solms’. Nu zijn er ingrijpende plannen om het complex geschikt te maken voor appartementen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden