Bloem van een zakdoekjesboom. Deze boom is gepland door Boom de Kwekerij. Foto: Berdien van de Ven
Bloem van een zakdoekjesboom. Deze boom is gepland door Boom de Kwekerij. Foto: Berdien van de Ven (Foto: Berdien van de Ven)

Een zakdoekjesboom in Oirschot

Begin februari dit jaar is er een zakdoekjesboom geplant bij Familiekamer ’n Laatste Groet aan de Harnasweg in Oirschot. De Latijnse naam is Davidia Involcrata ofwel zakdoekjesboom. Een bijzondere boom waarbij de 2 witte schutsbladeren de bloem van de boom in het voorjaar omsluiten. Als de boom wat groter is worden deze bloemen ook groter. Deze 10-15 cm lange 'zakdoekjes' fladderen dan in de wind.

OIRSCHOT - Davidia Involcrata betekent letterlijk 'van een omwindsel voorzien', dat slaat op de 2 schutbladeren, de zakdoekjes. Deze bijzondere boom heeft hartvormige en heldergroene bladeren. De witte bloemen bestaan uit twee, ongelijk schutbladeren, die als een zakdoek naar beneden hangen en rond de bloemen gevouwen zijn. In mei zal de boom in volle bloei staan. De functie van de grote witte schutbladen, de zakdoekjes, is tweeledig: ze beschermen het stuifmeel tegen regen en ze trekken - door hun UV-absorptie - stuifmeeletende bijen en in mindere mate stuifmeeletende kevers aan. Daarbij zijn vooral de bijen effectieve bestuivers doordat ze elke 4 à 5 seconden een andere bloem bezoeken. In China, zijn thuisland, wordt de zakdoekjesboom ook wel de 'tot-ziens-boom”genoemd. In Oirschot staat deze boom bij familiekamer 'n Laatste Groet waar men afscheid kan nemen van een dierbare. Je zou bijna denken dat de zakdoekjes van deze boom bedoeld zijn om verdrietige nabestaanden een helpende hand te bieden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden