De familie Yvonne, Corné, Luna en Ariëlle Peijs uit Middelbeers laat zich gewillig achter hun raam fotograferen. De verjaardag van Corné voelt anders dan anders.
De familie Yvonne, Corné, Luna en Ariëlle Peijs uit Middelbeers laat zich gewillig achter hun raam fotograferen. De verjaardag van Corné voelt anders dan anders. (Foto: )

‘Toch voelt elke dag als een cadeautje’

'Hoe ervaar je de isolatie, maak je je zorgen, wat mis je?'

Rens van Ginneken

Fotografe Annemarie Vriends uit Middelbeers verveelde zich door het wegvallen van opdrachten ‘te pletter’. Daarom stort ze zich nu op haar gratis project ‘Raam isolement’. De deelnemers reageren enthousiast.

Middelbeers - Gescheiden door het glas van de bijkeuken van de Woenselse familie Van de Wiel-Kokluk maakt Annemarie Vriends foto’s voor haar project ‘Raam isolement’. Veiligheid voor alles, zeker hier, want dochter Lynn Kokluk (12) lijdt aan de zeldzame stofwisselingsziekte Syndroom van Zellweger en is extra kwetsbaar. De kinderen kunnen niet naar school en moeder Saskia van de Wiel heeft nu voltijd de zorg voor de zwaar gehandicapte Lynn. Ze vertelt: “In het begin was het lastig omdat het hele normale ritme wegviel. Voor Lynn kwam het taxibusje niet meer om haar naar Zonhoven te brengen. Ook moet ik zorgen dat er voldoende stimulans is voor Lynn, maar ik heb niet de middelen die de school heeft. Ze was net aan het leren haar rolstoel via oogbeweging te sturen. Dat is ze straks mogelijk weer verleerd.”

Er alleen voor staan

Ook voor Noa Kokluk (16), die vwo-4 doet aan het Eckart College, was het wennen. “Het is moeilijk om de motivatie voor schoolwerk op te brengen, hoewel school online wel goed aanstuurt. Nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar ik mis school nu na vijf weken thuisquarantaine echt, haha.” Moeder Saskia maakt zich weleens zorgen. “Soms sta ik er echt alleen voor. Dan kan ik niet eens de deur uit voor een boodschap. Ik hoop vooral dat ik zelf niet ziek word. Dan zou Noa alles alleen moeten doen. Aan de andere kant geniet ik eigenlijk ook van het zorgen voor Lynn. Ze zou volgens de artsen maar hooguit vier jaar worden. Nu voelt iedere dag als een cadeautje.”

Andere verjaardag

Ook in Middelbeers, bij de familie Peijs, wordt Annemarie Vriends met haar camera hartelijk verwelkomd. Een ‘hartstikke mooi idee’ vinden ze het allemaal, zo’n raamportret. Het is toevallig vader Corné zijn 48e verjaardag. “Wel apart om nu jarig te zijn, zonder bezoek”, beaamt hij. Moeder Yvonne: “Op zich lopen alle dingen wel hoor, op een iets lager pitje vaak, dat wel. Met mijn werkzaamheden als Dorpsondersteuner heb ik het nu iets drukker: je wilt toch de wat kwetsbaardere mensen in beeld houden.” Corné weer: “Ik merk veel saamhorigheid in het dorp. Mensen bieden spontaan aan om boodschappen te doen voor iemand of de hond uit te laten.” Voor de kinderen is vooral het wegvallen van het normale schoolgaan wennen. “Het is niet leuk om je vriendinnen zo lang niet te kunnen zien en om niet echt les te krijgen van je juffen”, vertelt Luna (10). Ariëlle (9): “Ik verveel me soms wel. Hopelijk is het zo snel mogelijk voorbij.” Toch ziet Yvonne voordelen. “Het is mooi om te zien hoe onze samenleving en ook onze ondernemers er zo creatief mogelijk mee omgaan en oplossingen proberen te bedenken.” Ach”, relativeert Corné: “Soms is verandering wel goed. Onze kijk op thuiswerken zal ook wel veranderen denk ik.”

Het fotoproject van Annemarie Vriends is bedoeld voor op haar website en op Facebook en voor een expositie. “Ik wil de mensen in hun isolatie laten zien, zoals ze nu echt zijn. Daarbij komt hun verhaal: hoe ervaar je de isolatie, maak je je zorgen, wat mis je? Zo hebben we er later nog beeld bij. Deze hele crisis zal sowieso beklijven, net zoals in 1973 de autoloze zondagen bijvoorbeeld. De eerste aanmeldingen komen nu binnen. Iedereen in onze regio kan zich aanmelden om gratis gefotografeerd te worden”, aldus de fotografe.

www.annemarievriends.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden