De collectebus is in ieder geval, gedeeltelijk verroest, nog wel bewaard gebleven. Tekst en foto: Heemkundekring Den Beerschen Aard
De collectebus is in ieder geval, gedeeltelijk verroest, nog wel bewaard gebleven. Tekst en foto: Heemkundekring Den Beerschen Aard (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... De Beerzen: Winterhulp Nederland

Winterhulp Nederland was een nationaalsocialistische organisatie die tijdens WOII alle hulp aan minderbedeelde medeburgers overnam van particuliere en kerkelijke instellingen. De organisatie was bedoeld om vooral in de winter voedsel, kleding en dergelijke te verschaffen.

De Beerzen - Alle Nederlandse burgemeesters werden benoemd tot plaatselijke directeuren. Zo was dorpsgenoot J.B.V.M.J. van de Mortel als burgemeester van Noordwijk verantwoordelijk voor Winterhulp Nederland in zijn gemeente. Hij probeerde destijds om via de opbrengsten van de Winterhulp steun te bieden aan door hem zelfgekozen liefdadige instellingen. Maar Winterhulp Nederland claimde het alleenrecht op alle hulp. Van de Mortel werd daarom in 1941 een tekort aan medewerking verweten. Een collectrice die bij van de Mortel over zijn handelingen klaagde, kreeg van hem een kort antwoord: “Ik wens vanaf heden geen gebruik meer te maken van uw diensten.” Hij werd om zijn weinig Duitsgezinde houding op 6 mei 1943 ontslagen als burgemeester. Om de vrijgevigheid te bevorderen werden bij de collectes speldjes verstrekt door Winterhulp, zoals lichtgevende molentjes. Deze werden op den duur steeds minder geliefd bij de bevolking. Men zei al gauw: “Alleen NSB’ers lopen met molentjes." Na Dolle Dinsdag stortte de Winterhulp volledig in. Wat de opbrengst van de collectes in de Beerzen in de oorlogsjaren heeft opgebracht is moeilijk te achterhalen. Door de Duitsers werd verboden de resultaten bekend te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden