Foto:
Column Rens

Aparte Bernhard

Vuurtje?

Eigenlijk is Koningsdag per definitie on-vierbaar in dit tijdperk. Voor een republikein als ik hiervoor trouwens al. Een maagwringend gevoel dat zich niet laat onderdrukken met lauwe Oranjebitter. Ik ben nog van de langharige generatie die in 1981 in Breda voor de ME uit vluchtte, bij het bezoek van Beatrix. Alles met lang haar of een punklook werd als wild opgedreven, of als potentiële hooligan opgepakt, zonder verdere aanleiding. Dat noemde het gezag ‘preventief optreden’, vanwege de krakersrellen van het jaar daarvoor in Amsterdam, bij de kroning. ‘Geen woning, geen kroning’ was toen de leus. Het was oorlog op de grachtengordel.

Dus bleef mijn band met het Koningshuis al net zo lauw als die Oranjebitter. En nu moest Koningsdag worden omgevormd tot Woningsdag. Wat een armoede: naar elkaar het Wilhelmus zingen vanuit je voortuintje en vanaf je balkon. Met een verschraalde pils in de hand, met je vrouw die haar kapsel vooral oranje spoot om haar post-apocalyptische uitgroei te verbergen, met je na zes weken opsluiting recalcitrant stuiterende kinderen. Zaken die in 1981 voldoende excuus waren voor een hengst van een ME-knuppel.

Door die Woningsdag suggestie dacht ik ineens weer aan ‘Geen woning, geen kroning’. Dat komt door Prins Bernhard junior, u weet wel, dat aparte zoontje van Pieter & Margriet. Hij heeft ook een héle aparte vierkante bril, waardoor hij verdacht veel lijkt op Brains van Thunderbirds. Aparte Bernhard heeft een brein voor vastgoed. Hij heeft projectjes lopen zoals circuit Zandvoort en het Mediapark in Hilversum. Daarnaast heeft Aparte Bernhard zo’n zeshonderd woninkjes in zijn portefeuille, vooral in Amsterdam, waar de woningnood New Yorkiaanse vormen aannam en een kelderappartementje drie ton doet. Kwade tongen beweren, dat speculatiegeile types als de prins daarvoor gezorgd hebben. Misschien kunnen we voortaan elke 27 april als Woningsdag vieren? In Amsterdam en met de aparte prins voorop in de koninklijke polonaise, beminnelijk zwaaiend naar zijn afgeknepen huurders in zijn overbevolkte panden. Social distancing: Aparte Bernhard Apart kan er wat van.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden