Foto: Links Piet en rechts Frank, (gemaakt door Gerard Schalkx)
Foto: Links Piet en rechts Frank, (gemaakt door Gerard Schalkx) (Foto: )

De historie van de Kuusepaal in beeld bij Omroep Brabant

Het moet ergens in 1992 zijn geweest dat oud-Spoordonkenaar Frank van Bommel met collega Piet van Liempd vanuit Liempde naar hun werk bij de medische tak van een 'gloeilampenfabriek in het zuiden des lands' in Best fietste. Onderweg in een zijstraat van de A2 vlakbij 't Zwart Bakje (voormalig wegrestaurant) stond volgens Piet een kuus, maar hij, Frank, kon geen varken ontdekken … “Ge wit er niks van,” zei Piet , want die beweerde bij hoog en laag dat kuus toch echt het Brabantse woord voor koe was.

Oirschot - Toen ze bij de poort van Philips MSD aankwamen, stopte de discussie. Een dag later wist Piet te melden, dat zijn halfbroer, die inmiddels verhuisd was van Liempde naar Oirschot (voor Frank gold dus het omgekeerde) al eerder in de gaten had dat het woord 'kuus' in Brabant niet overal hetzelfde betekende.

Kuusgezindten
Jaren later werd die discussie de aanleiding tot een ware 'kuusmiddag', georganiseerd bij gelegenheid van het 33 jaar bestaan van de Liempdse Stichting De Ploegers. Via allerlei mediakanalen werd met hulp van 'kuusgezindten' door koe- en varkensvlaggetjes op een plattegrond van Liempde en randgemeenten te plaatsen naar een soort van grens gezocht. Uiteindelijk bleek dat die ergens tussen Oirschot en Liempde liep ter hoogte van Herberg De Schutskuil aan de Oude Grint grenzend aan Landgoed Velder.

Eikenhout
Na een ludieke feestmiddag in mei 2000 op de Liempdse Tip met presentaties over de kuus, muziek, kuus-tatoeages enovoorts werd maanden later in oktober in het bijzijn van boombeeldhouwer Theo Sonnemans de door hem gemaakte eikenhouten kuusgrenspaal geplaatst bij

de voornoemde herberg aan de Oude Grint.

De grens van Brabant

In de uitzending van de vijfdelige serie 'De grens van Brabant' van Omroep Brabant wordt op 28 april aandacht besteed aan de zogenoemde Kuusepaal. Aan het woord komen: Frank van Bommel (initiatiefnemer) mede-organisatoren Jo Poirters (oud-president van Stichting De Ploegers) en Gerard Schalkx (tevens dichter in dialect). Ook werden er opnames gemaakt van Brigit Traa- Van Moosdijk, eigenaresse van De Schutskuil. Op 3 mei verschijnt ook het boek 'Onbegrensd Brabant' van Paul Spapens, die samen met Stijn van de Loo voor de tvserie tekent.
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden