Op de laatste honderd meter weten Bas en Henk er nog een goeie sprint uit te persen. Op 1.52.24 stopt de tijd: een prachtig nieuw pr.
Op de laatste honderd meter weten Bas en Henk er nog een goeie sprint uit te persen. Op 1.52.24 stopt de tijd: een prachtig nieuw pr. (Foto: Rens van Ginneken)

‘Bijzonder jaar, bijzondere momenten’

'Met dit bedrag wordt weer een kind op Bali geholpen'

Rens van Ginneken

Door het wegvallen van evenementen lopen de Bali Runners inkomsten voor goede doelen mis. Daarom liep Bas Lemmens zondag zelf een halve marathon. Het doel: onder de twee uur en minimaal 250 euro voor de Indonesische kinderen.

Oirschot – Loopgroep de Bali Runners verzamelt sponsorgeld met vele jaarlijkse acties en loopevenementen voor kinderen in Indonesië met een klompvoetje. Maar daar wringt nogal de hardloopschoen: door het afgelasten van alle loopevenementen voor onbepaalde tijd komt er voor dat mooie doel momenteel niets binnen.

Bas Lemmens (42) wil daar dringend iets aan doen en vond inspiratie bij de 99-jarige Britse oorlogsheld Tom Moore, die door rondjes in zijn tuin te lopen miljoenen vergaarde voor mensen met corona, zo vertelt hij vrijdags. “Ik bedacht dat ik in mijn eentje natuurlijk wél kan lopen. Ik wil nu mijn persoonlijke record op de halve marathon verbeteren. Dat stond op ruim twee uur en drie minuten en moet nu onder de twee uur.” Zijn actie loopt lekker. “De teller staat nu al ruim boven de 500 euro!”, aldus de Oirschottenaar. Het ‘verdienmodel’ zit hem erin dat men voor een bedrag vanaf 2,50 euro kan raden welke tijd Bas precies zal lopen.

Katalysator

Omdat hij pas sinds september lid van de loopgroep is, krijgt hij speciale begeleiding, in de persoon van Henk van Gerven uit Oostelbeers. Deze loopt jaarlijks vele marathons voor het goede doel. “Bas wilde eigenlijk een hele marathon lopen, maar dat heb ik, gezien zijn ervaring, gelukkig uit zijn hoofd kunnen praten. Ik loop de hele route mee, om hem te stimuleren.” Lemmens lacht: “Henk is mijn katalysator.” Hij legt het verloop van zondag uit. “Om negen uur starten we bij het Standaardplein. Langs het Wilhelminakanaal lopen we tot het Vossenhol in Biest-Houtakker. Daar draaien we en lopen dezelfde route terug, in totaal 21 kilometer.” Gevraagd naar het gevoel hierbij, glimlacht hij. “Het is een bijzonder jaar; dat vraagt om bijzondere momenten.”

Op zondag, rond tien voor elf, bij de langzaamverkeersbrug, komt het duo Bas en Henk sneller dan verwacht in beeld. Aangemoedigd door familie en al zijn vrienden van de Bali Runners, perst Bas er op het laatste stuk nog een felle sprint uit. De teller stopt op 1 uur, 52 minuten en 24 seconden: een verbetering van zijn persoonlijk record met maar liefst elf minuten. In een minuutje is hij voldoende bijgekomen en komen de bloemen en medailles. Burgemeester Judith Keijzers weet hem de sponsorcheque vanaf de gepaste afstand te overhandigen: 700 euro, bijna drie keer zoveel als verwacht. “Met dit bedrag kan weer een kindje op Bali geopereerd worden aan zijn klompvoetje”, meldt een blije Kees Smetsers, de snelle nestor binnen de club. “Het ging nog bijna mis”, bekent Bas. “Halverwege verslikte ik me in mijn kauwgom en dreigde ik buiten adem te raken. Gelukkig wist Henk me weer ontspannen te laten lopen. En zo’n goede tijd had ik niet verwacht. Wel gehoopt natuurlijk”, zo lacht hij.

www.balirunners.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden