Foto:

Timing

Vuurtje?

Een goede timing is alles, zeker in de politiek. Bij DENK en 50PLUS hebben ze dat nog niet helemaal in de smiezen. Bij de ouderenpartij 50PLUS zou je denken dat daar de aandacht nu ligt bij de kwetsbare positie van het seniore deel van de bevolking tijdens deze pandemie, maar de berichtgeving wordt momenteel vooral gedomineerd door het geruzie van partijvoorzitter Geert Dales met een drietal fractieleden, waaronder de voormalige Dierenmanieren-presentatrice Leonie Sazias. Bij DENK liggen de kopstukken Kuzu en Öztürk met elkaar in de clinch, nadat de laatste het nodig vond om een buitenechtelijke affaire van de eerste uit te spelen om zijn positie als fractievoorzitter te ondermijnen.

Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op zogenaamde één-issuepartijen. Een verbindende ideologie kun je niet straffeloos vervangen door de belangenbehartiging van een selecte groep. Het gaat te ver om hier al het gedonder op te sommen, maar het leidt opvallend vaak tot een ordinaire machtsstrijd. Dat hebben we gezien bij de Partij voor de Dieren en bij Trots Op Nederland van Rita Verdonk en nu dus bij DENK en 50PLUS. Partijen ontstaan uit leden van grotere landelijke partijen die met gedonder vertrokken, om vervolgens voor zichzelf te beginnen. Dat getuigt al niet bijzonder van verbindende kwaliteiten natuurlijk. Bij DENK komt daar inmiddels nog een hele waslijst aan onverkwikkelijke zaken bij. Het vertrek van Sylvana Simons in 2016, vanwege te weinig aandacht voor de homokwesties. Vrouwen die niet welkom zijn bij partijbijeenkomsten. De trollenaffaire met nepprofielen op Facebook. Het niet erkennen van de Armeense genocide, gevalletjes antisemitisme. De ‘lange arm van Ankara’: elke vorm van kritiek op het bewind van Erdogan is uit den boze. Het opsluiten van politieke tegenstanders, het onderdrukken van de Koerdische minderheid, of het binnenvallen van Noord-Syrië. Onbespreekbaar voor DENK.

Afijn, terugkomend op het huidige kinderachtige opstootje binnen DENK, juist nu: een beschamende vertoning. Echt leiderschap en betekenisvolle politiek komen bovendrijven in tijden van crisis. Helderder kun je de toegevoegde waarde van DENK niet duiden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden