Foto:
Column Rens

Ballen in de lucht

Vuurtje?

Half Nederland zit werkloos of thuiswerkend thuis, winkels zijn beperkt open, het Limburgse Heuvelland wordt afgesloten, kappers, schoonheidsspecialisten en massagesalons sluiten en bijeenkomsten van meer dan twee mensen zijn strafbaar. Ook in de sport ligt vrijwel alles stil: de Formule 1, Tour de France, Olympische Spelen en grote tennistoernooien worden opgeschort of gecanceld. Alles om ‘de social distancing’ te kunnen laten slagen en zo de corona uitbraak onder controle te krijgen. Forse offers, maar iedereen ziet in dat dit in het algemeen belang is.

Iedereen? Nee, de KNVB en de Eredivisie CV bieden dapper weerstand aan het Gezond Verstand. Zij presenteerden vorige week de ‘intentie om het ere- en eerste divisieseizoen uit te spelen’. Er ligt al een speelschema, waarmee de clubs in de zomer alle gemiste speelrondes kunnen afronden. Dat zou ook betekenen dat dan de beperkende maatregelen wel opgeheven zouden moeten zijn, vanaf half juni. De wedstrijden worden dan - waarschijnlijk - zonder publiek gespeeld. Goh: wat een geste van KNVB en Eredivisie CV!

Ik denk aan de mensen in de zorg, onder onmenselijke werkdruk en met een verhoogd risico om zelf doodziek te worden. Ik denk aan de mensen in mijn eigen dorp, die met een keurige boog om elkaar heen bewegen bij de super en binnen blijven bij 25 graden. De mensen wiens sociale leven nu ongeveer net zo spannend is als dat van de naakte molrat. Maar de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie – het blijft een gedrochtelijke naam die ook weer alles zegt over de allesbepalende rol van de pegels – móeten het seizoen afmaken. Zelfs zonder publiek is social distancing onmogelijk. Voetballers die wedstrijden spelen, moeten nu dan al samen trainen. Hóe dan? Iedere speler een aparte kleedkamer? Een sliding op anderhalve meter? Een keeper die na elk schot op doel zijn handschoenen wisselt? Koppen: eerst een plastic zak over het hoofd? De bond is met deze lijn compleet losgezongen van de sociale realiteit. John Jorritsma is gelukkig zo’n verstandige burgervader die geen vergunning af wil geven voor wedstrijden in het PSV-stadion. Hopelijk volgt de rest snel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden