Bach & Broccoli heeft van de ene op de andere dag een totaal lege agenda.
Bach & Broccoli heeft van de ene op de andere dag een totaal lege agenda. (Foto: Rens van Ginneken)

Troubadourskoppel: op straat spelen is nu zelfs geen optie

Ondernemers in de corona-crisis

Maria en Evert van Rongen kregen hun weken goed gevuld als troubadoursduo Bach & Broccoli en met andere werkzaamheden. Door de Corona-crisis viel alles weg.

Oirschot - “Binnen een paar dagen hadden we alleen nog maar doorgestreepte afspraken in de agenda. De één na de ander zei af: evenementen, scholen, zorginstellingen”, verzucht Maria van Rongen. “Van onze normale omzet blijft hooguit een paar procent over”, zo schat echtgenoot Evert in. De twee vormen al 27 jaar het altijd in stijl uitgedoste troubadoursduo Bach & Broccoli. “We spelen voor ieder wat wils: veel liedjes uit de oude doos, maar ook Adele en Rammstein bijvoorbeeld”, vertelt Evert.

Maria: “Een paar jaar geleden heb ik het roer wat verzet. Naast Bach & Broccoli ging ik er ook werk bijdoen bij de Theaterwerkplaats in Vught. Ook heb ik nog muziekleerlingen en verzorg ik activiteiten in diverse verzorgingsinstellingen. Ik dacht mijn risico’s slim te spreiden, maar nu valt echt alles weg door de Corona. Dat verwacht je gewoon niet.”

Wiebes

Evert over de overheid: “Wat minister Wiebes zei over de zzp’ers, dat die er zelf voor kiezen, vond ik echt getuigen van minachting. In ons vak kún je niet eens anders dan zzp’en. Later kwam de belofte dat zzp’ers tot bijstandsniveau krijgen aangevuld. Beter dan niets, maar eerlijk voelt het niet, als alle werknemers – ook met een mooi salaris – wél volledig doorbetaald krijgen.”

Maria: “We hebben pittige tijden gehad, maar de laatste jaren konden we eindelijk weer wat sparen.” Evert lacht: “We zijn altijd gewend gebleven aan een studentikoze levensstijl. We hebben niet veel nodig en we halen nog steeds spullen bij de kringloop. Wij geven ons geld liever uit aan een goed instrument.” Hoe de vrijgekomen tijd nu te vullen? “We kunnen eindelijk dat behangwerk doen”, aldus Maria. Evert, met gevoel voor zwarte humor: “Misschien kunnen we net als vroeger weer als straatmuzikanten aan de slag? Alleen jammer dat er bijna niemand meer op straat is.” “Ik kan nu eindelijk een poëziebundeltje maken. Ik zal eens wat gedichtjes op Facebook zetten, dat montert de mensen misschien een beetje op”, zo hoopt Maria.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden