slachthuisje barcelona
slachthuisje barcelona (Foto: )
Groeten uit

'Groeten uit week 12' aangevuld door lezers

Op de ‘Groeten uit Oirschot’ van vorige week, met de foto van het slachthuisje aan de Barcelona, hebben veel lezers gereageerd met extra informatie. Dank daarvoor.

OIRSCHOT - Dit slachthuisje was onder andere bestemd voor noodslachtingen, in ieder geval tijdens de Tweede Wereldoorlog en zeker tot in de vroege jaren ‘50. Noodslachtingen vonden plaats als een gezond rund of varken gewond was geraakt. Het dier moest dan worden afgemaakt en mocht meteen geslacht worden. Het vlees van zo’n dier was prima geschikt voor consumptie en doorgaans goedkoper dan van een dier dat op normale wijze was geslacht.

Bij zo’n noodslachting liep Sjef Tu (bijnaam van Sjef Smeets) door de kom van Oirschot met een grote gong, waarbij hij luidkeels riep: “Hedenmiddag om vijf uur vlees aan het slachthuis!” of woorden van die strekking. Sommige lezers menen dan ook dat Sjef Smeets de laatste dorpsomroeper was in plaats van Jantje van Esch.

Nadat het slachthuisje zijn oorspronkelijke functie had verloren, is P. Louwers in dit pand zijn constructiebedrijf begonnen. Toen dit te klein werd, is dat bedrijf verhuisd en is het gebouwtje gesloopt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden