Ingrid van Kollenburg vertelt over haar werk als Kindertolk volgens de PresentChild methode van Janita Veneman.
Ingrid van Kollenburg vertelt over haar werk als Kindertolk volgens de PresentChild methode van Janita Veneman. (Foto: Rens van Ginneken)

Het cadeautje van je kind

'Het kind wil dat het met jou ook goed gaat'

Rens van Ginneken

Ingrid van Kollenburg ontdekte een bijzondere en effectieve methode om probleemgedrag van kinderen te benaderen. Volgens de Present Child Methode is het gedrag van je kind eigenlijk de gids naar het trauma in jezelf en wordt de oerband tussen ouder en kind de sleutel naar een oplossing.

Oirschot – Het woord ‘kindertolk’ zorgt nog weleens voor bevreemding, zo vertelt Ingrid van Kollenburg in haar praktijk met een glimlach. “Het heeft niets te maken met kinderen die een andere taal spreken bijvoorbeeld. Een kind dat het moeilijk heeft, zich lastig gedraagt, of vaak ziek is, vertelt met zijn gedrag vaak iets over ons eigen leven. Door dat gedrag op methodische wijze te ‘vertalen’ kunnen we heel gericht werken aan verbetering: bij je kind én bij jezelf. Zonder dat het kind zelf belast wordt. “Het begint met een intakegesprek, waarbij ik de antwoorden van de ouder op mijn vragen zeer letterlijk opschrijf. Door echt jouw woorden te gebruiken, beklijft alles beter. Dan geef ik terug wat je kind wil zeggen met zijn gedrag, met zijn taal, met zijn gezondheid of zijn ontwikkeling. Daarbij geef ik de ouder dan de ‘gereedschappen’ om hiermee om te gaan en geven we het minimaal drie weken tijd om te laten landen. Vervolgens is er een terugkomgesprek, waarbij vrijwel altijd blijkt dat de problemen sterk verminderd, of zelfs helemaal verdwenen zijn”, zo vertelt ze.

Bijna magisch

“Ik vond het eerlijk gezegd best apart, bijna magisch wat er gebeurt: zonder dat ik het kind zelf heb gezien! Door de methodische ‘vertaling’ gaat het ineens over het leven van de vertellende ouder. Dat raakt een snaar, geeft inzicht en motivatie en uiteindelijk verandering. Ik kreeg bijvoorbeeld een vader in mijn praktijk, wiens zoontje zich agressief gedroeg. In het gesprek bleek hij een agressieve vader en een grenzeloze moeder te hebben, waardoor hij onbewust grenzeloosheid naar zijn zoontje liet zien. Die nam de grenzeloosheid vervolgens over. Met dat inzicht kon hij verder en verbeterde het gedrag en de relatie met sprongen.”

Ze vertelt over een andere casus. “Een kindje van twee at slecht en hield na een paar happen alles in haar mond. Het kindje wilde haar moeder daarmee laten zien dat deze niet zoveel hoefde te slikken, bijvoorbeeld op haar werk. Vervolgens verbeterde de situatie thuis én op het werk.” Ze vervolgt: “Het is absoluut niet de bedoeling de ouder de schuld te geven. Maar ieder heeft zijn eigen trauma’s, licht en zwaar. Dat kan onbewust je eigen gedrag veranderen, er ontstaat een strategie om daarmee om te gaan. Het kind voelt dat aan en wil ook dat het goed met jou gaat. Die ouder-kindband is zo sterk. Door naar het gedrag van je kind te luisteren, wordt je relatie en je leven liefdevoller en rijker. Hiermee kun je geest en lichaam laten samenwerken om niet alleen de symptomen, maar echt de oorzaak aan te pakken”, zo verzekert ze.

www.coachingridvankollenburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden