Judith Keijzers-Verschelling, burgemeester van de gemeente Oirschot
Judith Keijzers-Verschelling, burgemeester van de gemeente Oirschot (Foto: )

'Zorg voor uzelf, maar zeker ook voor elkaar'

'Alleen samen krijgen we deze crisis onder controle'

Van de redactie

Beste inwoners en ondernemers van Oirschot, Spoordonk en de Beerzen,

Het Corona-virus ontgaat niemand meer. Afgelopen week werd voor het eerst bekend dat ook een inwoner van onze gemeente getroffen is door het virus. Allereerst wil ik onze inwoners die rechtstreeks of als betrokkene getroffen zijn door het Corona-virus heel veel sterkte en een spoedig herstel wensen.

Oirschot - De maatregelen die afgelopen weken zijn afgekondigd zijn voor iedereen ingrijpend en moeilijk. Het vraagt veel om je sociale leven te minderen. Maar al deze beperkingen zijn nodig om de verdere verspreiding onder controle te krijgen. Het sluiten van scholen, kinderdagverblijven, eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs moet ervoor zorgen dat we kwetsbare groepen in onze samenleving beschermen en voorkomen dat de zorg overbelast raakt. Recent is daar ook het sluiten van woonzorgcentra bijgekomen. Een noodzakelijke maar ingrijpende maatregel voor onze oudere inwoners en hun dierbaren. Daarnaast kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is om de maatregelen die vanuit de overheid worden afgekondigd goed na te leven. Natuurlijk kunt u naar buiten om boodschappen te doen of de hond uit te laten, maar houd afstand van elkaar. Kinderen mogen buiten spelen maar vermijd grote groepen. Zorg ervoor om niet noodzakelijke sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Heeft u een feestje of andere activiteit gepland, verplaats dit dan naar een later moment. En voor iedereen geldt, blijf vooral binnen bij verkoudheidsklachten. Ik doe een beroep op u als inwoner om de maatregelen in acht te blijven nemen: alleen samen kunnen we deze crisis onder controle krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat dat lukt!

Laten wij het samen doen!

Naast heel veel onrustig en onzeker nieuws gebeuren er in ons dorp ook mooie en bijzondere dingen. Ondernemers in de horeca die hun deuren moesten sluiten bieden afhaalmaaltijden aan, bezorgen aan huis voor bewoners van aanleunwoningen of ontwikkelen een heuse drive-through om een maaltijd af te halen. Bloemisten die hun deuren hebben gesloten werken met een speciale bezorgservice, een kledingwinkel ontwerpt in een paar dagen een complete webshop, de lokale supermarkt zamelt kaartjes en tekeningen in voor oudere inwoners, een hockeyteam biedt aan om een handje te helpen waar nodig. Het laat zien tot wat voor prestaties en creatieve mogelijkheden we in staat zijn in een zware periode van tegenslag. Ik leef mee met de zorgen van ondernemers en werknemers die hun inkomsten in gevaar zien komen in deze economisch onzekere tijden. In het land wordt er hard gewerkt aan ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers. Maar ook aan onze inwoners wil ik vragen om onze lokale ondernemers, die het nu vaak moeilijk hebben, niet te vergeten.

Waardering

Er wordt ook veel gevraagd van medewerkers die zich in de zorg, bij de hulpdiensten of op andere plekken tijdens deze coronacrisis voor ons inzetten. Ik heb ontzettend veel respect voor de wijze waarop zij onder hoge druk nog ruimte vinden om de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan. Tegen hen zou ik willen zeggen, dank voor jullie geweldige inzet en weet dat de waardering groot is! Ook wil ik de scholen en kinderdagverblijven in onze gemeente bedanken. Zij hebben ongelofelijk goed gehandeld na het besluit vanuit de regering om deze locaties te sluiten en zijn enthousiast aan de slag gegaan met het organiseren van thuisonderwijs. Laten we er, jong en oud(er), met elkaar voor zorgen dat we aan iedereen in onze Oirschotse samenleving blijven denken. Bijvoorbeeld door extra aandacht te geven aan onze oudere inwoners of aan inwoners die noodgedwongen thuis zijn. Een belletje, kaartje, tekening, appje of misschien een boodschap halen kan wonderen doen! Beste inwoners van Oirschot, ik weet zeker dat we met elkaar in Nederland, in Brabant, in Oirschot door deze moeilijke tijd heen komen.

Met warme groet,

Judith Keijzers-Verschelling


Burgemeester gemeente Oirschot

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden