De kinderen van Speelleerplein de Fonkeling brachten in het project ook een bezoekje aan zorgboerderij ’t Scheiend.
De kinderen van Speelleerplein de Fonkeling brachten in het project ook een bezoekje aan zorgboerderij ’t Scheiend. (Foto: Rens van Ginneken)

Schooljeugd ziet dementie van dichtbij

‘Het was het leukste wat we dit jaar gedaan hebben!’

Rens van Ginneken

De Lionsclub Best Oirschot heeft zich jarenlang ingespannen voor een dementievriendelijk Oirschot en Best, bijvoorbeeld met de simulatiecabines van Into D’mentia. Op 6 februari droegen zij het stokje over aan de platforms Dementie Best en Dementie Vriendelijk Oirschot. De start is veelbelovend. Om kinderen en jongeren bekend te maken met dementie worden schoolprojecten mogelijk gemaakt, waarbij zij even in de leefwereld van mensen met dementie kunnen kijken.

Oirschot - Driekwart van de mensen met dementie woont thuis. De kans is dus groot, dat kinderen hier op de een of andere manier mee te maken krijgen. Het project heeft een duidelijk educatief aspect. Doel is het doorbreken van het taboe, meer kennis over dementie en kennismaken met mensen met dementie. Voor Willemien van Monsjou kan het schoolproject nu al eigenlijk niet meer stuk, na een mooie start bij Speelleerplein De Fonkeling, waar het project heel goed aansloot op het thema ‘Zorgen voor jezelf en je omgeving’.

Interactieve gastles

“Wat ik met name zelf fantastisch vond, was dat de kinderen laaiend enthousiast waren. Ze kwamen met opmerkingen als: “Het was het leukste wat we dit jaar gedaan hebben” en: “De mensen waren heel blij dat wij er waren”. Ze vervolgt: “We vinden het belangrijk dat kinderen kennis en begrip opdoen van dementie. De GGD verzorgde een interactieve gastles op de school, waarin met de kinderen gesproken werd over ouder worden, met de vraag waaraan de kinderen dan dachten. De kinderen kwamen met zaken als rimpels, grijs haar, rollators, pensioen, vergeetachtigheid en dementie. Bij dat laatste ging de gastles ‘de diepte in’, met de constatering dat iemand met dementie niet dom is en hoe je kan reageren. Door bijvoorbeeld tegen iemand met dementie te zeggen “Dat heb je al zo vaak verteld”, kan iemand heel onzeker of verdrietig worden.”

Zorgboerderij belangrijk

“De kunst is aan te sluiten op wat de mensen nog wél kunnen en om op een respectvolle manier met hen om blijven gaan én op de wereld van de kinderen: wie kent er bijvoorbeeld iemand met dementie? Daarna brachten de kinderen een bezoek aan zorgboerderij ‘Het Scheiend’, waar ze uitleg kregen waarom een zorgboerderij zo belangrijk is voor mensen, die de grip op hun leven kwijtraken. Vervolgens werden er met de deelnemers op de zorgboerderij de afwas gedaan, spelletjes gespeeld, gepuzzeld en oudhollandse liedjes gezongen. “De Fonkeling was zo enthousiast dat ze een volgende keer graag weer meedoen. De volgende basisschool die nu aanhaakt is obs De Korenbloem in Oirschot. Zij bezoeken dan ook een zorgboerderij: Wiltons Hof in Oostelbeers. Ook andere scholen zijn bij deze uitgenodigd om aan dit project deel te nemen!”, zo besluit Willemien.

Info of aanmelden: wmonsjou@hotmail.com of via de GGD: secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden