Foto: Studio Oostrum
Foto: Studio Oostrum (Foto: Studio Oostrum)

Borstkankeronderzoek Diessen: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf nu in Diessen. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan.” Sandra Janssen is 50 jaar en heeft voor het eerst deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

DIESSEN - “De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is wel even een momentje. Je denkt toch: ‘Zo, nu hoor ik dus ook tot de risicogroep’. Sandra Janssen is dit jaar 50 geworden en liet borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid. Gelukkig was de uitslag van Sandra goed. “Voor mij is het goed afgelopen. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Een van mijn buurvrouwen moest door voor vervolgonderzoek en bleek borstkanker te hebben. Gelukkig was ze er vroeg bij en kon ze nog behandeld worden. Als ze er niet zo vroeg bij was geweest, was het vast anders met haar afgelopen!”

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit gratis bevolkingsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Vrouwen uit de gemeente Diessen met de postcodes 5081, 5084, 5085, 5087 en 5089 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 9 maart tot eind april te vinden op het parkeerterrein voor sportcentrum Hercules, Rijtseweg, Diessen. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Diessen 84,3%. Dit betekent dat er 1.249 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 28 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 330. Voor meer informatie kunt u kijken op

www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden