Er ligt een startnotitie voor 'de opvolger' van het Literair Palet, met een opzet voor de benodigde bemensing en financiering.
Er ligt een startnotitie voor 'de opvolger' van het Literair Palet, met een opzet voor de benodigde bemensing en financiering. (Foto: )

Kunst en cultuur in Oirschot en Best

'deKapellekes wil kunst en cultuur bevorderen'

Theo Louwers

Zeventien jaar geleden startte stichting deKapellekes in Best en Oirschot avonden met als thema kunst & cultuur. Afwisselend in Oirschot en Best werden de avonden gehouden met aansprekende gasten. Gezien de toenemende belangstelling voor literatuur en auteurs wil deKapellekes opnieuw avonden verzorgen waar kunst & cultuur centraal staan.

OIRSCHOT - Het bestuur van de stichting is benieuwd of er in Best en Oirschot voldoende belangstelling bestaat om dergelijke bijeenkomsten vorm te geven.

"deKapellekes is een stichting die kunst en cultuur wil bevorderen. Ze is opgericht in 2003 en actief in de Brabantse Kempen maar vooral in Oirschot en Best, de Oude Heerlijkheid", legt voorzitter Paul Gondrie uit. "De naam komt niet voort uit onze, ook kleurrijke, roomse achtergrond maar is ontsproten aan het werk en gedachtegoed van Louis Paul Boon van de Kapellekensbaan, een boek dat uniek, toonaangevend maar zeker ook Zuid-Nederlands genoemd kan worden."

Het Nieuwe Palet

Er ligt een startnotitie voor 'de opvolger' van het Literair Palet, met een opzet voor de benodigde bemensing en financiering. Gondrie: "Er is een ploeg van tien personen die in groepjes een nadere uitwerking maakt van de bestaande ideeën. Binnenkort komen we daarmee naar buiten met een voorstel voor viertal avonden van of over interessante literatoren en of dichters."

De ploeg van tien bestaat uit: Hanneke Baeten, Isabella de Boer, Janske Jansen, Susanne Gondrie, Paul Gondrie, George Grim, Theo Louwers, Paul Maas, Ruud Severijn, en Rien van der Vleuten.

Projecten

De stichting realiseerde een aantal projecten die betrekking hebben op kunst & cultuur in de Kempen tot in Vlaams Brabant. deKapellekes wil hoogwaardige projecten opzetten en ondersteunen die anders niet gemakkelijk van de grond zouden komen. Tot nu toe is aandacht besteed aan beeldende kunst, fotografie, cultuurhistorie en muziek maar geen enkele cultuuruiting of kunstvorm wordt uitgesloten. Gerealiseerde projecten zijn onder andere de Armenhoef en het boek 't Goet te Arle, het boek Toponiemen van Best en de Koorbanken van Oirschot en Aarschot.

Het bestuur bestaat momenteel uit: Paul Gondrie, voorzitter; Paul Maas, secretaris/penningmeester en Theo Louwers. De stichting is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden uit Best en Oirschot. De website www.deKapellekes.nl is vernieuwd en aangepast en geeft een goed overzicht van de activiteiten van de afgelopen jaren.

Interesse

Hebt u interesse in het Nieuwe Palet, stuur dan een mail naar info@dekapellekes.nl. U krijgt dan een mail terug met een korte lijst met zes vragen. Aan de hand van de reacties wordt bepaald of er interesse bestaat voor het Nieuwe Palet.

Meer informatie staat op www.deKapellekes.nl

Meer berichten