Het centrale thema bij deze expo was ‘Markante Oirschottenaren’. Toon Bullens keurt hier de serie, waarvan hij ook onderdeel is.
Het centrale thema bij deze expo was ‘Markante Oirschottenaren’. Toon Bullens keurt hier de serie, waarvan hij ook onderdeel is. (Foto: Rens van Ginneken)

Markant, divers en hoge kwaliteit

‘Zo fotograferen we de bloedmaan, met een biertje erbij’

Rens van Ginneken

Met zeer divers werk wisten de leden van Fotogroep Oirschot dit weekend weer te imponeren met hun jaarlijkse expositie in De Enck. Er kwamen zo’n 850 genietende bezoekers. Sinds 1973 evolueerde de groep van doka en zwart-wit, naar een club die ook digitaal en met fotoshop excelleert.

Oirschot - Oud-burgemeester Ruud Severijns heeft zich na het afleggen van de ambtsketen in 2018 waarschijnlijk weinig verveeld. Op Facebook komt zeer regelmatig nieuw fotowerk van hem voorbij, gemaakt tijdens de vele motorritten die hij onderneemt met zijn Honda Shadow én zijn Canon EOS 80D. Vaak voorziet hij de prenten dan ook nog van verrassende haiku’s. Hij is in zijn nopjes. “Ik ben twee keer in de prijzen gevallen bij de bezoekende fotocollega’s van Fodiac Oevel uit zustergemeente Westerlo. Zowel met een zwart-wit portret als met deze foto die ik in Belfast maakte”, zo toont hij bij een beeld van een mooie toevalstreffer, waar hij iemand ‘schiet’ die zelf een foto aan het maken is van een muurschildering, terwijl een pistool uit die schildering weer op hem gericht lijkt. Een stukje verderop oogst Liesbeth der Kinderen bewondering met een heel ander type werk: een serie bloemen in bijvoorbeeld smeedwerk. “Ik maak graag werk in een serie. Echt op zoek ga ik niet: vaak zijn het dingen die ik toevallig zie”, zo verklaart ze.

Bloedmaan

Het centrale thema is dit jaar ‘Portretten van markante Oirschottenaren’. Marc van den Hout is al vijf jaar lid van de fotogroep. Hij legt uit: “Dat thema hebben we gezamenlijk uitgewerkt. Verder opereren we vooral in werkgroepen, aansluitend bij ieders interesse. Dat kan surrealisme zijn, architectuur, of natuur bijvoorbeeld. Met name de architectuurwerkgroep onderneemt nogal eens reisjes. Dat is een leuke bijkomstigheid bij de hobby natuurlijk, een tripje naar Valencia of Parijs. Zelf ben ik ‘van de natuur’. Ik ga graag vroeg uit de veren. Soms bellen leden van de werkgroep elkaar op. Zo zaten we eens in natuurgebied Kampina om de bloedmaan te fotograferen, met een biertje erbij. Het mag ook best gezellig zijn natuurlijk”, zo vertelt de Spoordonkenaar met een lach.” Luc Kenter uit Oostelbeers: “Het niveau wordt elk jaar hoger. Dat komt door de externe opleiders die we op de tweewekelijkse clubavonden laten komen, maar ook door de reflectie op elkaars werk. Het zegt iets over het vertrouwen in elkaars positieve feedback, dat leden soms ook hun mindere werk durven tonen. En we gunnen elkaar allemaal het succes van een prijs.” Expobezoekster Yvonne Vloemans is professioneel fotograaf. Ze erkent: “Dan kijk je toch wel anders dan een reguliere bezoeker waarschijnlijk. Ik kijk bijvoorbeeld naar belichting, scherpte en of de uitsnede goed is. Ik vind bijvoorbeeld deze serie van Corry van Gerven erg sterk. Het valt tegenwoordig niet meer mee om eruit te springen, maar deze komt wel binnen.”

Meer berichten