Mevrouw van Gerven (79) en Jessica Polderman (19) genieten allebei van de wekelijkse uurtjes samenzijn.
Mevrouw van Gerven (79) en Jessica Polderman (19) genieten allebei van de wekelijkse uurtjes samenzijn. (Foto: Rens van Ginneken)

Goede klik is het halve werk

‘We steken veel energie in het vinden van de juiste match’

Rens van Ginneken

Een jongere die vrijwilligerswerk bij ouderen doet: dat zie je nog niet zo vaak. Jessica Polderman (19) doet het sinds mei met liefde en plezier. Mevrouw van Gerven (89) kijkt wekelijks uit naar de bezoekjes en geniet van het samenzijn. Joris Zorg koestert haar vrijwilligers.

Oirschot – Jessica Polderman moet bekennen dat ze tot voor enkele jaren geleden eigenlijk nog nooit binnen was geweest bij het zorgcentrum in haar woonplaats. “In Havo 4 kwam ik hier terecht voor mijn maatschappelijke stage. Ik vond het toen al erg leuk. Inmiddels ben ik tweedejaars student Psychologie in Tilburg. Afgelopen zomer had ik veel vrije tijd, dus ik dacht: ik meld me aan als vrijwilliger.” Ze had geen moment spijt van die keuze. “Het is zó dankbaar. Als vrijwilliger word je heel erg gewaardeerd door de ouderen én het personeel. Ik leer er ook van en het geeft me voldoening om iets te kunnen doen; met een paar uurtjes per week bezorg je iemand een leuke dag. Ik kan het aanraden.” Jessica werd aan twee bewoners van Joris Zorg gekoppeld. Ze helpt dan bijvoorbeeld mee op de huiskamers of ze gaat een uurtje wandelen. Bijvoorbeeld met mevrouw Van Gerven, die een paar jaar geleden weduwe werd. Het leeftijdsverschil van zeventig jaar zit haar niet in de weg. “Jessica kwam binnen en vroeg of ik zin had om te gaan wandelen. Nou dat doe ik graag: ik had zó mijn jas aan!”, vertelt ze met een olijke lach.

Mooie bloes

Ze vervolgt: “Ik zie altijd wel iets onderweg, een mooie rok of bloes bijvoorbeeld, en zo is er ook altijd wat te buurten.” Jessica bekent: “In het begin vond ik het wel spannend, maar het is altijd heel gezellig.”

Monique Nouwens is vrijwilligerscoördinator bij Joris Zorg. “We zijn een gastvrije organisatie, waarbinnen 220 vrijwilligers actief zijn. Het begint altijd met een persoonlijk gesprek, waarbij we goed in beeld willen krijgen wat de vrijwilliger zelf wil en wat wij kunnen bieden. Daarom willen we de mensen echt goed leren kennen. De toegevoegde waarde van de vrijwilligers zit ‘m vaak in het kleine: een luisterend oor en er echt even zijn voor iemand door bijvoorbeeld samen een spelletje te doen, koffie drinken of te helpen tijdens een eetmoment.” Jessica vult aan: “Ik vind het met name ook fijn om een band met iemand op te bouwen.” Monique weer: “Dat is de spijker op zijn kop. Er is veel behoefte aan dat één op één contact, dus we steken veel energie in de juiste match vinden. Geïnteresseerd zijn en kunnen luisteren is wel een pluspunt. Sommige vrijwilligers worden vanwege een druk en wisselend bestaan liever niet op vaste tijden ingedeeld. Ook daarin kunnen we meedenken: mensen kunnen bijvoorbeeld flexibel meedraaien in de huiskamers.”

Mevrouw van Gerven is in ieder geval bijzonder content met haar ‘match’ met Jessica. “Ik had het niet beter kunnen treffen: ze is lief!”

Meer info over vrijwilligerswerk bij Joris Zorg in Oirschot, Middelbeers, Vessem of Hoogeloon: monique.nouwens@joriszorg.nl , 0499-572124.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden