Column Rens

Lijkwagen

Foto:

Het is opvallend druk in het zwembad. Ruim de helft van het bad is gereserveerd voor de aquagym, wat betekent dat er twee compartimentjes overblijven voor de baantjestrekkers, zoals Zeebonk en ondergetekende. Ik kan altijd met genoegen kijken naar de zwemverrichtingen van de gebroeders Verhagen uit Oostelbeers. Mannen van dik over de zeventig, die altijd stug de twee kilometer vol maken in het chloorwater. En wat een team: altijd exact dezelfde afstand tussen die twee. Alsof ze met een touwtje aan elkaar vastzitten.

Ondanks, of misschien wel dankzij het grote aantal ouderen in ons gemeentebad, valt het op dat er nogal veel leerplichtigen aanwezig zijn. Voor u de verkeerde conclusie trekt: met 'leerplichtigen' hoeft u niet de associatie met Gay Pride te maken. Ik bedoel dus kinderen in de basisschoolleeftijd, op deze normaliter schooldag. Verrek: er wordt gestaakt door het nobele lerarengilde natuurlijk. En ze hebben gelijk. Zeebonk en ik houden het na een baantje of vijftig (hij), respectievelijk veertig (ik; teveel geouwehoerd onderweg) voor gezien. We duiken de sauna in.

Daar is het zo mogelijk nog drukker dan in het water. Er zitten wat dames en heren op leeftijd, een aantrekkelijke vrouw van achter in de veertig en een flink getatoeëerde jongen van een jaar of vijfendertig. Een oudere dame probeert het gesprek op gang te brengen. "D'r stond vanmorgen een lijkwagen bij de Lidl…" Ze laat een veelbetekenende stilte vallen en kijkt verwachtingsvol rond. Maar niemand die de waarschijnlijk gewenste naam van de overleden dorpsgenoot te berde brengt. "Was het halen of brengen?", laat ik mezelf ontglippen. De aantrekkelijke dame grinnikt. De getatoeëerde knul staat op en laat een flinke natte plek achter op het houten bankje. Zeebonk werpt zwijgend een blik op de plek. Niks voor hem om over zoiets te zwijgen.

Even later, onder de groepsdouche, vertrouwt hij mij vrij luid en ten overvloede toe, bassend uit zijn torso als een Smeg koelkast: "Ik vind daar wat van, als men zonder handdoek in de sauna gaat." De bedoelde dader staat pal achter hem en vindt er misschien ook wel wat van, maar hij loopt stilletjes naar zijn handdoekje. Zo ken ik Zeebonk weer.

Meer berichten