De aardappeleters: Foto: Rik Klein Gotink
De aardappeleters: Foto: Rik Klein Gotink (Foto: © Photography Rik Klein Gotink, Harderwijk)

Oirschot in verbinding met Van Gogh

Van de redactie

Museum heropent na metamorfose

Binnenkort opent het museum de Vier Quartieren, achter de basiliek in Oirschot, weer haar deuren. Drie maanden lang hebben de vrijwilligers van het museum keihard gewerkt om het museum weer toekomstbestendig te maken.

Oirschot - Door de collectie aan Vincent van Gogh te koppelen wil het museum meer bezoekers trekken. Deze metamorfose is financieel mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Melis-van Beekstichting, stichting De Mug-van Heijningen en de Kring Vrienden van het museum.

Musea hebben het zwaar in Nederland. De behoeften van de bezoekers zijn de laatste decennia drastisch veranderd en het is moeilijker om subsidies te krijgen. Tijd om het roer om te gooien. Museum de Vier Quartieren besloot om van een kijkmuseum, een beleefmuseum te worden dat verhalen vertelt. Daarbij greep het museum de kans om aan te sluiten bij het nieuwe Van Gogh National Park waar Oirschot onderdeel van uit gaat maken. Met dit park wil de provincie meer toeristen naar Brabant trekken. De koppeling van Vincent van Gogh aan het museum is niet zo vreemd als op het eerste oog lijkt. Van Gogh en de stichters van het museum – de families Vogels en Van den Bergh en de heer Knippenberg – hadden veel met elkaar gemeen hoewel er bijna een eeuw tussen zit. Vanaf het midden van de negentiende eeuw beginnen de grote veranderingen. Het werk van mens en dier wordt langzaam overgenomen door machines. Dat heeft veel consequenties voor het dagelijks leven. Op de arme zandgronden in Oirschot en omgeving drongen de veranderingen langzamer door dan elders. Vandaar dat er nog vrijwilligers in het museum actief zijn, die in hun jeugd geleefd hebben als in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd van Vincent van Gogh. Vincent van Gogh en de stichters van het museum wilden het traditionele leven dat voorbij ging vastleggen, Van Gogh in tekeningen en schilderijen en de grondleggers van het museum met hun verzamelingen. Vandaar dat Van Gogh en de collectie van het museum een op een aan elkaar te koppelen zijn. Wat je aan voorwerpen op zijn schilderijen ziet, heeft het museum in veelvoud in de collectie.
Vandaar dat het museum bij de herinrichting ervoor gekozen heeft om met het oog van Vincent van Gogh naar de wereld van toen te kijken en dat verhaal te vertellen met objecten van het museum. Het eerste thema is voeding en voedselbereiding, met als kapstok 'de aardappeleters'.

Deuren weer open
In het weekend van 15 en 16 februari is het museum weer open. De week erna wordt bekeken of er nog aanpassingen nodig zijn. Vanaf zaterdag 29 februari is het museum weer als vanouds open, van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur. Toegangsprijs 4 tot en met 14 jaar 2,50 euro en vanaf 15 jaar 5 euro. Museumkaarthouders en 0- tot 4-jarigen gratis. Locatie: Sint-Odulphusstraat 11 in Oirschot.

Meer berichten