Alle artiesten, met uitzondering van Henk de Wout, in de finale op het podium.
Alle artiesten, met uitzondering van Henk de Wout, in de finale op het podium. (Foto: )

Grappen en grollen uit de mouw geschud

Peter van Gerven

Tonpraatavond in Oostelbeers

Traditioneel worden aan de vooravond van carnaval in De Beerzen tonpraatavonden gehouden, zo mogelijk met praters van eigen bodem. Dat lukt al enkele jaren niet helemaal, maar met aanvulling uit de naastgelegen dorpen krijgt het publiek toch een volle avond voorgeschoteld. Vorige week was de eerste avond in Middelbeers, afgelopen zaterdag volgde de Kerk in Oostelbeers met vrijwel hetzelfde mooie programma.

Oostelbeers - De presentatie was net als in Middelbeers in handen van Luuk van Hoof, die voor een vlot verloop van de avond zorgde en de artiesten kernachtig en treffend aankondigde.

De dansmariekes van Carnaval Oostelbeers lieten om te beginnen hun nieuwe dansje zien en dat hebben ze al uitstekend onder de knie, zodat het tijdens komend carnaval nog veelvuldig gedanst kan worden. Daarna kregen de zes meiden de zware taak om alle deelnemers naar het podium te begeleiden en ook weer veilig door de goed gevulde zaal terug naar de kleedruimte. Als eerste zette Léon van Bijsterveldt een sterke aftrap neer als Henk de Wout, de agent die in De Beerzen de zaakjes nauwlettend in het oog houdt, zo bleek. Liesbeth Schelle stond in Middelbeers voor de eerste en in Oostelbeers voor de tweede keer in de ton. In haar rol als Kaat de barjuffrouw bracht ze het er goed vanaf in café D’n leste druppel. Voordat de pauze – met loterij – aanbrak gaf Ton de Lepper een diepgaand inzicht in zijn relatie met ‘ons Cor’. De zaal smulde ervan.

AUB, Cor Gerritsen, Tjeuke en Piet Blankers

Met een ijzersterke inleidende ‘promo’ zette AUB een voortreffelijke act neer over het songfestival; omdat er kennelijk moeilijk aan kaartjes te komen is voor het komende festival in Rotterdam haalden de vier dames van AUB het festival dus maar naar Beers. Daarna ging alle aandacht uit naar Cor Gerritsen in zijn rol van Johnny de manager. Hij stond daarmee in Oostelbeers voor de elfde keer in de ton, meestal trouwens als Knillis, en dat is in carnavalskringen een jubileum. Bij de finale werd hij daarom in het zonnetje gezet door prinses Maartje en adjudante Annemarie en namens de collega-tonpraters toegesproken door Pieter van Heerbeek, die dit jaar zelf niet in de ton verscheen. Tjeuke vertelde hierna smakelijk over zijn avonturen in de Leyhoeve, waar hij als verzorgende meerdere bewoners in zijn gang heeft die voor voldoende stof voor een sterke buut zorgen. Piet Blankers sloot de rij als Ad van Fortuin, een media-geile figuur die de grappen en grollen, ook tegenover bezoekers die net terug komen van een toiletbezoek, zo uit zijn mauw schudt.

In de finale daalde een welverdiend ovationeel applaus over deze artiesten neer die, keurig geschminkt en uitgedost, voor weer een onvergetelijke avond zorgden.

Meer berichten