Onder meer Mijlands sterk praktijkgerichte benadering zorgde ervoor dat ook zijn laatste boek ‘Cerveau Mijland’ zeer goed verkoopt.
Onder meer Mijlands sterk praktijkgerichte benadering zorgde ervoor dat ook zijn laatste boek ‘Cerveau Mijland’ zeer goed verkoopt. (Foto: Rens van Ginneken)

Aan welke leraar denk je nog terug?

Rens van Ginneken

Succes onderwijsauteur Ivo Mijland

Onderwijstrainer, coach en cabaretier Ivo Mijland (50) zag zijn boek 'Cerveau Mijland' binnen vijf weken het best verkochte onderwijsboek van 2019 worden. Inmiddels heeft hij een imposante lijst van 24 titels op zijn naam.

Oirschot - Mijland zucht eens diep. "Dit zou weleens mijn laatste boek kunnen zijn hoor. Wat een werk!" Om even later weer te relativeren: "Dat zei ik bij mijn vorige 23 boeken ook trouwens. "De praktijk is echter altijd, dat er zich op zeker moment zo'n enorme hoeveelheid data in mijn hoofd ophoopt, dat er wel weer een boek móet komen." Het laatste boek, 'Cerveau Mijland' kwam uit in november 2019. Binnen vijf weken waren er tienduizend van verkocht. "Redelijk bizar. Mijn netwerk werpt steeds meer vruchten af", zo erkent de auteur. "Ik heb het succes eerlijk gezegd nooit zien aankomen. Op zeker moment raakte het echt in een stroomversnelling. Inmiddels heb ik zo'n 140 duizend boeken verkocht en word ik ook buiten Oirschot op straat herkend." Opvallend in zijn boeken is de positieve benadering van bijvoorbeeld kinderen 'met een probleem', of klagende ouders, maar ook het ontbreken van 'evidence based' methodiek, met tientallen verwijzingen naar vakliteratuur. "Maar ik ken de schoolwereld als oud-docent en als trainer/coach van leerkrachten wel van binnen en van buiten. Ik heb een echte praktijkgerichte focus: je moet er iets mee kunnen en liefst ook snel. Dat wordt gewaardeerd in de onderwijswereld, hoewel ik ook weleens kritiek krijg natuurlijk. Tien jaar geleden had ik daarvan nog wakker gelegen, maar nu besef ik dat er gewoon meerdere visies zijn. Ik heb niet de arrogantie om te beweren dat mijn visie alle andere overbodig maakt."

Brein als hotel

De titel van zijn nieuwe boek is een speelse verwijzing naar het populaire tv-programma Chateau Meiland. "Het uitgangspunt is de gastvrijheid van mijn brein, mijn 'cerveau' in het Frans. Die metafoor is verder uitgewerkt in 25 'hotelkamers' waar je even verblijft om wat te leren", zo legt Mijland uit. "Ik vind dat een leerkracht moet zorgen dat de leerling gezien wordt. Ieder kind is uniek en bij terugkerend probleemgedrag moet je eens proberen te kijken door de bril van de 'eigenaar' van het gedrag. Dat geeft inzicht in het waarom van dat gedrag. Als je begint met "Hoe is het werkelijk met jou?", dan voelt de leerling de erkenning en kun je als leerkracht het polariseren loslaten. Die gastvrijheid in je brein kan er toe bijdragen dat we het passend onderwijs beter vorm kunnen geven. In het voorwoord zegt cabaretier Peter Heerschop dat prachtig. "Wat is een goede juf of meester? Eentje waar je dertig jaar later nog met een goed gevoel aan terugdenkt! Niet iemand die je de werkwoordspelling perfect uitlegde, maar iemand die jou vertrouwen gaf." Een goede leerkracht geeft ook veiligheid en zorgt voor cohesie en plezier in de groep. Soms moet je dan een entertainer zijn", zo besluit hij.

www.uitgeverij-quirijn.nl

Meer berichten