Bart van Lier, Marinus Pijnenburg en Eric Sessink e.a. blazen V(O)MO nieuw leven in op 5 februari. (Foto: Yvonne Vloemans Fotografie)
Bart van Lier, Marinus Pijnenburg en Eric Sessink e.a. blazen V(O)MO nieuw leven in op 5 februari. (Foto: Yvonne Vloemans Fotografie) (Foto: Yvonne Vloemans)

Brede militaire vereniging voor Oirschot

Rens van Ginneken

Oprichting V(O)MO op 5 februari

De Vereniging voor Oud-Militairen Oirschot (VOMO) wordt op 5 februari enthousiast overgenomen door nieuwe generaties militairen. Ook militairen die nog in functie zijn van harte welkom, vandaar de eerste 'O' tussen haakjes.

Oirschot - De verhalen van de diensttijd vliegen al snel over de tafel, bij de oud-militairen Marinus Pijnenburg (78) en Eric Sessink (59) uit Oirschot en Bart van Lier (58) uit Oostelbeers. Pijnenburg werd in 1961 als dienstplichtig infanterist uitgezonden naar Nieuw-Guinea, toen nog onder Nederlands gezag. "Onze tropenopleiding vooraf hield vooral in dat we veel moesten lopen en rijst moesten leren eten. Vervolgens belandden we in Nieuw-Guinea echt in een guerrilla-oorlog. Dat fluitende geluid van de kogels, dat vergeet je nooit. Twee maten van me hebben het niet overleefd. Terug in Nederland zei mijn moeder dat ik een 'halve wilde' was geworden. Ik schrok ook van de kleinste dingen."

Sessink en Van Lier delen een stuk herinnering, want zij gingen beiden als dienstplichtigen voor Unifil op vredesmissie naar Libanon, met 43 Pantserinfanteriebataljon. "Zolang je bezig was, was je niet bang", aldus Van Lier, die in 1980 ging. "Maar na die tijd in Libanon was ik wel alerter: je ging niet zo snel meer met je rug naar de deur staan. Ik ben in 2011 teruggegaan naar het gebied: een louterende ervaring. De mensen waren nog steeds dankbaar voor onze interventie." Sessink herinnert zich nog uit 1981: "Als korporaal werd er van me verwacht dat ik rustig bleef, ook als mijn jongens in paniek raakten. Maar soms liep het mij ook zowat dun in de broek, als de kogels over ons heen vlogen. We patrouilleerden tussen de strijdende partijen: de PLO, christenen, Israëli's. Je voelde je soms een levende schietschijf."

Verhalen delen

Mede om de verhalen met elkaar te kunnen delen, werd al in 1950 de VOMO opgericht. Pijnenburg, lid sinds 1988, vertelt: "De club verouderde nogal en veel leden zijn er inmiddels niet meer. Maar het is zonde om het verloren te laten gaan. Bij herdenkingen bijvoorbeeld, horen er toch veteranen bij. Daarom ben ik ook erg blij dat Eric, Bart en een aantal anderen het nu weer oppakken." Pijnenburg blijft als bestuurslid de 'oude garde' vertegenwoordigen. Sessink is de kandidaat voorzitter voor de nieuwe vereniging, die de 'O van oud' nadrukkelijk tussen haakjes heeft. "We willen een echte brede Oirschotse vereniging. Voor oud-militairen, maar ook voor degenen die nog in functie zijn. Voor beroeps en oud-dienstplichtigen, met of zonder ervaring in strijdgebied, van alle Defensiegeledingen", aldus Sessink. Van Lier benadrukt: "Iedereen is welkom, ook de partners. We gaan maandelijkse ontmoetingen organiseren om V(O)MO levend te houden."

Oprichtingsbijeenkomst V(O)MO, m.m.v. burgemeester Judith Keijzers en para-wielrenner Edwin de Wolf op 5 februari van 19.00 tot 22.00 uur bij Brouwerij VandeOirsprong. Iedereen is welkom.

vomosecretariaat@gmail.com

Meer berichten