Column Rens

Hobbydokter

Foto:

Als ik zou zeggen: ik wil een testament laten opmaken. Een process operator bij Bavaria heeft er wat over gelezen en hij wil het wel voor me doen. Voor de helft van wat de notaris vraagt. Waarschijnlijk zegt u dan terecht: Van Ginneken, je bent van de ratten besnuffeld. Daar je goeie geld aan uitgeven, met het risico dat er na je heengaan naar de eeuwige jachtvelden een dubieuze achter-achternicht met je spaarcenten vandoor gaat.

Toch is dat een beetje wat er gebeurt nu, met al die goedgelovige beautyjunkies, die liever hun lippen laten opvullen door een goedkopere schoonheidsspecialist dan door een cosmetisch arts. Veel schoonheidsspecialisten denken die behandeling nu te mogen uitvoeren, omdat er niet met een naald, maar met een zogenaamde hyaluronpen wordt gewerkt. De pen schiet de filler met 800 kilometer per uur in de lip van de 'patient'. Het schijnt niet bepaald risicoloos te zijn. Het is onmogelijk om precies te bepalen waar de filler terecht komt en het komt nogal eens voor dat blauwe plekken ontstaan, of dat er weefsel afsterft. Er circuleren mooie plaatjes van zulke patiënten: of ze zojuist een akkefietje met Badr Hari hebben gehad.

Nog erger werd het afgelopen week met de antivaccinatie website Miss Natural, die een blender van 399 euro belooft aan zwangere vrouwen die zich niet inenten. Bij het UMC in Amsterdam overleden pas nog drie kinderen aan ziektes die met een vaccinatie simpel voorkomen hadden kunnen worden. Het 'brein' achter deze actie is Eva van Zeeland. Zij roept mensen op zich vooral zelf te verdiepen in het nut van vaccinaties, en de gevaren die eraan zouden kleven. Ongetwijfeld doelt ze dan op de pertinente flauwekul die op bepaalde websites circuleert en waar bijvoorbeeld gesuggereerd wordt, dat je door inenting meer kans hebt op een kind met autisme. Schrikbarend veel mensen geloven eerder wat er op Facebook geroeptoeterd wordt, dan wat een arts vertelt. Van Zeeland speelt met het leven van andermans kinderen. Voor mij mag deze hobbydokter twintig liter hyaluronfillers krijgen ingeschoten. Met een paar lippen ter grootte van een bultrugvulva houdt ze misschien even haar schadelijke waffel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden