Flamencogitarist Maurice Leenaars versterkt tijdelijk de Leonard Cohen Tributeband. Dat geeft een bijzondere sfeer.
Flamencogitarist Maurice Leenaars versterkt tijdelijk de Leonard Cohen Tributeband. Dat geeft een bijzondere sfeer. (Foto: )

'Vrijheid om de kleuren te maken'

Rens van Ginneken

Cohen Band met flamencogitarist

De deels Beerse Leonard Cohen Tributeband blijkt een dynamisch geheel, met ruimte voor het experiment. Zo treedt nu flamencogitarist Maurice Leenaars een aantal keren aan als fraaie toevoeging in het toch al rijke geluid van de band. En dat pakt opvallend goed uit. In De Kerk Oostelbeers, op zaterdag 1 februari, speelt Leenaars ook mee.

Oostelbeers - Bij 'Who by fire' mag Maurice Leenaars een 'vurig' intro verzorgen. Dat markeert al direct het andere accent dat zo'n Cohen nummer dan krijgt. Je voelt bijna letterlijk een Andalusische zomeravondwarmte in het Oirschotse repetitiehok zakken. Toetseniste Titia van Krieken neemt de gelegenheid te baat om de achtergrondzangeressen van een extra stem te voorzien. Het nummer staat als een huis. Toetsenist en grondlegger van de band Rinus van den Boomen glundert achter zijn toetsenbord.

"Ik mag de vrijheid nemen om de kleuren te maken in deze muziek", vertelt Leenaars met een glimlach. "De nummers van Cohen zijn qua harmonieën vaak goed te verenigen met de klank van flamenco. Mooi dat deze band het avontuur zoekt en dat ik de vrijheid krijg om te improviseren binnen de akkoorden. Het voelt eigenlijk heel natuurlijk." De Tilburger kwam de Leonard Cohen Tributeband min of meer toevallig tegen in zijn thuisstad. "Ze traden op in de Paradox en we raakten in de pauze in gesprek." Zanger Harrie van Hoof: "Maurice vond het mooi wat we deden en ik stelde al snel voor om eens iets samen te doen. Wij zijn er erg blij mee: deze sound past nog meer bij het Cohen-oeuvre dan we verwachtten."

Breekbare muziek

Voor Leenaars was het even aftasten. "Het is toch breekbare muziek. Ik moet goed luisteren en volgen. Ik ken de nummers al wel. Dat geeft wel de vrijheid om spontaan en anticiperend te kunnen spelen. Met ruimte voor een tokkeltje of een melodietje. Ik vind het erg inspirerend en elk concert zal weer een nieuwe verrassing zijn. De andere gitaristen Jan den Otter en Howard Maas zitten me nooit in de weg. In tegendeel: ze spreiden een heel comfortabel bedje voor me."

Van Hoof vult aan: "Ik merk dat we nu bijvoorbeeld nummers als 'Who by Fire' en 'Dance me to the end of love' bijna automatisch wat 'kleiner' spelen, waardoor het flamencogeluid er lekkerder in ligt."

Ierland staat wellicht weer op het programma en in juni zijn er waarschijnlijk een drietal optredens in Portugal. Maar nu ligt de focus dus vooral even op De Kerk Oostelbeers, op 1 februari. "Dat is toch weer een beetje spannend. Het is een mooie, maar ook aparte locatie om te spelen. Voor De Kerk is zo'n zitconcert ook weer nieuw. Maar het wordt gegarandeerd weer mooi, mede dankzij al die mensen die zich verenigd voelen in het bijzondere werk van Cohen", zo verwacht Van Hoof.

Even later zingt hij alweer: 'I'm your man'. Op zaterdag 1 februari, vanaf 20.00 uur is hij weer de man in De Kerk Oostelbeers.

www.cohentribute.nl

Meer berichten