Foto en tekst: heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot'
Foto en tekst: heemkundekring 'De Heerlijkheid Oirschot' (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit: Een kijkje vanaf de Markt

Oirschot - Een kijkje vanaf de Markt naar het Vrijthof uit omstreeks 1970. Links restaurant De Zwaan, rechts op de hoek de voormalige woning van de familie Mercx. Op het Vrijthof zien we het protestantse kerkje, in de volksmond Boterkerkje genoemd.

Dit oudste monument van Oirschot en omgeving werd 900 jaar geleden gebouwd en heeft sindsdien veel aanpassingen gekend. De laatste keer dat het kerkje is gerestaureerd was in 1960, maar de gevel aan de oostkant is sindsdien toch minstens éénmaal veranderd. Tot de voorganger van de huidige basiliek werd gebouwd, was dit de kerk van het Kapittel en was het Vrijthof vele malen groter. Het hele blok van Zwaan tot en met Tof was toen deel van het plein; wat nu de markt is, was in die tijd nog bebouwd.

Het kerkje is altijd toegewijd geweest aan Maria en werd dan ook Mariakerk of Mariakapel genoemd. Tussen 1650 en 1799 werd het kerkje als opslagplaats gebruikt, met name van boter, die in het altijd koele kerkje lang bewaard kon worden, vandaar de naam Boterkerkje. Van 1799 tot voor kort was het kerkje een van de twee godshuizen van de Protestante Gemeente te Best, Oirschot en de Beerzen. Onlangs is het beheer van het gebouw overgedragen aan een stichting, die het Boterkerkje gaat inzetten voor tal van andere, passende activiteiten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden