Theatergroep Hoofdzaak brengt het confronterende én humoristische ‘Ons maakt ons zo mooi’. Links Erwin de Leeuw, rechts Sjak Janssen.
Theatergroep Hoofdzaak brengt het confronterende én humoristische ‘Ons maakt ons zo mooi’. Links Erwin de Leeuw, rechts Sjak Janssen. (Foto: Rens van Ginneken.)

Ook zelfspot hoort erbij

Rens van Ginneken

Theatergroep mensen met NAH

Met de nieuwe voorstelling 'Ons maakt ons zo mooi' laat Theatergroep Hoofdzaak zien waar de leden op dit moment in hun leven staan. Het leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is confronterend, maar er kan ook om gelachen worden in De Enck op 19 januari, 15.00 uur.

Tilburg/Oirschot – "Het loopt als een trein", antwoordt Erwin de Leeuw, gevraagd naar de publieke interesse voor Theatergroep Hoofdzaak. "De vorige voorstelling hebben we zeker tien keer gebracht. Op uitnodiging van secretaris-generaal Erik Dekker van het ministerie van VWS hebben we zelfs nog op zijn departement in Den Haag gespeeld. Ook deze voorstelling wordt keer op keer bijgeboekt. De brede interesse komt ook doordat ruim 600.000 Nederlanders één of andere vorm van NAH hebben."

Tilburger De Leeuw liep zijn hersenbeschadiging op bij een auto-ongeluk, 25 jaar geleden. "Toen ik uit de coma bijkwam was ik links verlamd en mijn geheugen en coördinatie waren deels weg. Mijn leven stond op zijn kop, hoewel de problemen pas na de revalidatie echt kwamen. De deur uitgaan werd problematisch, door het verlies van werk wordt je financiële situatie minder. Dat soort zaken", vertelt hij. Zaken die voor Sjak Janssen uit Diessen herkenbaar zijn. Hij liep 21 jaar geleden hersenletsel op door een val met zijn fiets. "Door de leeftijd verergeren bepaalde dingen ook nog. Zo ben ik tegenwoordig gespecialiseerd in vergeten", zo stelt hij met een schep zwarte humor vast.

Tekst vergeten

De twee kennen elkaar van het NAHuis in Tilburg. "Vijf jaar geleden ontstond in het huis het idee om theater te gaan maken. Zo zijn we gaan repeteren", aldus Janssen. Rietje Beijer tekent ook bij dit stuk weer voor de regie. "Ik ben begonnen met een spelcursus, om eens te zien wat er haalbaar was. Bij sommigen was de concentratieboog kort, anderen vergaten stukken tekst. Toch viel het me over het algemeen mee. Zo schrijven de mensen goeddeels hun eigen teksten, dat scheelt bij het onthouden. Eén speler kon helemaal niets onthouden. Dat losten we eenvoudig op met een spiekbriefje. Tot het moment dat hij zijn briefje vergat", zo lacht ze.

De nieuwe voorstelling 'Ons maakt ons zo mooi' is géén herhaling van het eerste stuk, verzekert Janssen. "We zijn allemaal weer verder. Wat bij mij nu voor een deel speelt, is het onbegrip en het gevoel dat de maatschappij je eigenlijk in een hoek duwt. Ik had vroeger een mooie functie als chemisch analist, nu moet ik schoonmaakwerk doen. De laatste tijd merk ik dat ik weer meer afstand kan nemen, maar soms ben ik toch nog over de zeik. Dat zit allemaal in het stuk." Toch levert dat geen loodzwaar verhaal op, vertelt De Leeuw. "Het bevat ook veel humor en zelfspot en er zit een aanstekelijke schwung in. Voor ons is het soms ook nog confronterend, maar we overwinnen er ook veel door. Op dat podium staan geeft echt wel een kick hoor", zo verzekert hij.

Theatergroep Hoofdzaak speelt 'Ons maakt ons zo mooi', zondag 19 januari om 15.00 uur in De Enck in Oirschot. Tickets à 12,50 euro. Regie: Rietje Beijer, beeld is van Jeroen de Leijer van o.a. Eefje Wentelteefje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden