Column Rens

Tijdloos

Foto:

Als ik zeg: Ad Visser, Astrid Joosten, Koos Postema, Peter R. de Vries, Sonja Barend, Adriaan van Dis, dan roept u in koor…? Juist ja: tijdloos! Van die typische lieden die wel wat verouderen, maar nooit echt veranderen. Deborah Harry is ook zo iemand. In 1978 vond ik haar al waanzinnig mooi en intrigerend en decennia later vind ik dat nog steeds. Ook George Cloony vind ik een frappant voorbeeld van 'tijdloos'. In mijn beleving ziet hij er al zeker dertig jaar uit als een ongeveer veertigjarige. Ik heb ook nooit jeugdfoto's van hem kunnen ontdekken. Bij ER was hij al veertig en ik stel me voor dat hij als peuter al een veertigjarig hoofd op zijn kleine lichaampje torste. Waarschijnlijk speelde hij toen niet met Lego en autootjes, maar met een héél klein Nespresso apparaatje en een grote Dixan ton vol met cupjes in de vrolijkste kleurtjes.
Tijdloze lieden bevrijden ons voor even van het idee dat het leven veel te snel door je vingers glipt. We zijn weer voor even terug in de tijd, toen tijd geen item was. Je hoefde je niet van tijd bewust te zijn, want je had er immers nog bakken vol van. Je verveelde je zonder wroeging. Je deed Het zelfs weleens gewoon uit verveling. Tijdloos, hoewel het natuurlijk best kan zijn dat het lichaam van Ad Visser onder zijn nog altijd hippe outfits lijkt op een overjarige rozijn van één meter vijfennegentig.

Sinds een tijdje heb ik weer contact met een vriendin van de middelbare school, ook al zo'n tijdloze verschijning. Oké, een paar lachrimpels meer, maar in wezen nog dezelfde als op haar foto's als meisje van zestien. Met een nog altijd mysterieuze bos donker haar en stylish-bohemian-look. En nog net zo rebels. Haar lijflied, hoe kan het anders: 'I'm a Bitch' van Meredith Brooks. Haar verontwaardiging was hevig toen het geuzenlied destijds ingepalmd bleek door de Tena Lady reclame. In één sprong van 'tijdloze spiervrouw', naar 'futloze sluitspier': dat trek je gewoon niet.
Die Tenarukkers hadden zelfs de prachtige tekst totaal verkracht, van I'm a bitch naar het veel te politiek correcte I'm a witch... Daar loopt je luier toch in één keer van vol. Wansmaak is in de reclame helaas ook tijdloos.

Meer berichten