Raf Daenen heeft zijn draai weer gevonden en kan zijn tijd gemakkelijk gevuld krijgen, bijvoorbeeld met zijn houtsculpturen.
Raf Daenen heeft zijn draai weer gevonden en kan zijn tijd gemakkelijk gevuld krijgen, bijvoorbeeld met zijn houtsculpturen. (Foto: )

'Vechten is mijn tweede natuur'

Rens van Ginneken

Daenen kijkt terug op bewogen tijd

In maart 2019 kreeg oud-wethouder en toen nog gemeenteraadslid voor Sociaal Progressief Oirschot Raf Daenen te maken met een integriteitsonderzoek. Achteraf bleek dat onterecht zijn wachtgeld ter discussie werd gesteld, maar het kwaad was al geschied. Zo ging een zo goed als zekere wethouderspost in Son en Breugel aan zijn neus voorbij. Rancune past echter niet bij hem: liever telt hij zijn zegeningen.

Westelbeers – Hij kan moeiteloos zijn dagen gevuld krijgen. Hij schrijft veel, opiniestukken over zorg en welzijn, hij begeleidt politiek nieuwe mensen, zowel lokaal als provinciaal en hij rondde een opleiding voor Toezichthouderschap af. Tijdens het laatste jaar van zijn wethouderschap en de periode erna werd hij behandeld tegen darmkanker. "Ik voel me fysiek sterk nu, maar soms ook wel kwetsbaar. Is de kanker helemaal weg? Kan ik mijn lichaam nog vertrouwen? Ik ben nooit bang geweest, heb ook zoveel mogelijk doorgewerkt. Vechten is wel mijn tweede natuur: ik kom toch uit de wereld van de justitiële psychiatrie hè", zo lacht hij. Hij vervolgt: "Maar ik voel me ook dankbaar. Mijn gezin stond altijd voor me klaar en onze relatie is er nog veel beter van geworden. Ik had nooit alleen kanker. Het is nu gelukkig stabiel. Soms voel ik nog onrust en dat vier ik dan bot op een stuk hout", onthult Daenen, terwijl hij niet zonder trots op een zelf gehouwen buste klopt. "Zo heb ik al veel gemaakt, van boomwortels." Dan weer die brede lach: "Mijn partner zegt weleens: wat moet ik met al die rommel? Terwijl ik ze juist zo mooi vind!"

Acceptatie

Dat er na twintig jaar abrupt een einde kwam aan zijn politieke carrière deed pijn, maar omzien in wrok doet hij zeker niet. Een korte uitleg wil hij nog geven en dan moet het een keer klaar zijn, zo vindt hij. "Na twee periodes als wethouder zat Fontys echt niet meer op mij te wachten. Mensen daar die mijn kwaliteiten kenden vielen weg en werden opgevolgd door nieuwe mensen die weinig voeling hadden bij mijn situatie. Dat mij door het onderzoek de mogelijkheid op een prachtbaan in Son en Breugel werd ontnomen, was erg zuur. Ik moet mezelf ook aanrekenen dat ik niet alleen ambtelijk zaken moest regelen, maar dat ik ook de gemeenteraad directer had kunnen informeren. Ik heb nog een goed gesprek met de burgemeester en twee fractievoorzitters gehad over wat we ervan geleerd hebben. Vervolgens kwam de acceptatie en kan ik nu iedereen wel vergeven. Voor een belangrijk deel komt dat door de hartverwarmende reacties en ook wel het ongeloof van mensen, zo van: hè, Raf in een integriteitskwestie? Ik heb in Ineke Sollewijn van de VVD vaak een harde, maar faire opponent gehad. Zij kwam heel snel na het gedoe naar me toe om te laten merken hoe erg ze het voor me vond. Zoiets doet je echt goed." Hij besluit: "Ik ben weer trots op mezelf. Ik ben zeker niet perfect, maar wel een betrouwbaar mens, die gelukkig wordt van een leuk gesprek, of door samen te ontbijten. Kleine dingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden